FAQ

Veel gestelde vragen, beantwoord

Omdat ik wil voorkomen dat jij deze stappen gaat kopiëren, zonder je eigen afweging te maken. Je zult mij dan (on)bewust aansprakelijk houden. Ik geef uitleg over wat ik heb gedaan en suggesties waar je kunt beginnen. Mijn doel is om je te laten beginnen. Ik hoop dat je daarna zelf onderzoek blijft doen en je portfolio verder uitbouwt.

In 2020 ligt de grens op 30.846 tot 72.798 euro (schijf 1) voor een alleenstaande. Hieronder noemt men het heffingsvrij vermogen. 

Over geld boven deze grens betaal je 0,54% belasting. Dit zie ik al extra reden (naast inflatie/kosten) om meer te doen dan je geld op een spaarrekening weg te zetten.

Heb je meer geld of een partner (die niet alles opmaakt) dan vind je hier meer informatie.

Ik hoor regelmatig dat mensen eerst hun studieschuld willen afbetalen. Veelal is dit vanwege emotionele redenen. Een schuld hebben is eng of hoort niet. Echter, ik bekijk deze situatie rationeel .

Ik stel aflossen zolang mogelijk uit door gebruik te maken van de aflosvrije periode. Dit levert mij veel geld op.

Dit komt omdat dit mijn streefrendement is. Ik probeer mijn portfolio zo samen te stellen dat het geschatte gemiddelde rendement 7% per jaar is over een langere periode. Dit is 233x (!!) meer dan de huidige rente op mijn spaarrekening. Tegelijkertijd hoef ik ook niet al mijn spaargeld in de risicovolle beleggingen te steken.

Mijn beleggingsstrategie is volledig legaal. Echter, het ethische vraagstuk is een stuk lastiger om te beantwoorden. Ik ben mij ervan bewust dat ik o.a. geld uitleen aan particulieren tegen hoge rentetarieven om hier een auto van te kopen of hun hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld, op een platform zoals Mintos worden er rentes gevraagd die hoger zijn dan het toegestane maximum in Nederland. Dit is niet helemaal ethisch. 

Echter, ook niet alle bedrijven die hun aandelen op de beurs hebben staan zijn helemaal ethisch. Dus als je daarin belegt kun je ook ethische vraagtekens zetten. Waar je de grens legt is volledig je eigen keuze. Ik laat je zien hoe ik mijn spaargeld beleg, waarna jij je eigen portfolio kunt gaan opbouwen. In de toekomst zal ik een blog wijden aan ethische investeringen en de mogelijk hier zoals bijvoorbeeld micro financing voor kleine ondernemers.

In mijn e-book en in sommige blogs vind je referral links. Je bent niet verplicht om deze te gebruiken. Ik waardeer het wel, omdat het mij in staat stelt deze blog te onderhouden.

Bovendien is het mogelijk om alleen al door middel van de referral links je eerste winst te maken. De bonussen zijn namelijk regelmatig wederzijds. Oftewel, je doet het niet alleen voor mij, maar ook voor jezelf. Een win-win situatie.

Nee, wat een klinkklare onzin. Ik had zelf ook nauwelijks spaargeld na mijn studie. Ik ben simpelweg begonnen met maandelijks een percentage van mijn inkomen opzij zetten. Dit bedrag ben ik gaan investeren en hier ben ik rendement op gaan maken, wat ik weer opnieuw investeer. Natuurlijk gaat het makkelijker als je direct pandjes aan kunt kopen om te verhuren, maar dat is niet de situatie waarin ik mij bevind en niet de doelgroep die ik probeer te bereiken.

Mijn e-book is geschreven voor starters op de arbeidsmarkt met weinig verstand van zaken. Bijvoorbeeld, young professionals die net zijn begonnen met werken en nu vaste inkomsten hebben. Het maakt niet uit of je al wat spaargeld hebt opgebouwd of dat je vanaf nul moet beginnen. Echter, de principes zijn ook breder toepasbaar, waarmee niet uitsluitend starters hiervan zullen profiteren, maar eigenlijk iedereen die weinig verstand heeft van beleggen en wel graag wil beginnen of zijn portfolio wil uitbreiden.

Ik verwacht wel dat je tot op zekere hoogte verstand hebt van cijfers en in staat bent om zelf aan de hand van de gegeven bronnen verder onderzoek te doen. 

Als je echt geen verstand hebt van beleggen, raad ik je aan om een financieel adviseur te raadplegen. Deze mensen hebben een vergunning een kunnen jou tegen betaling van persoonlijk advies voorzien. Ik doe dit niet.

Je zult geen informatie vinden over beleggingen in crypto, goud, grondstoffen, valuta, olie of een eigen vastgoed object. 

Bovendien probeer ik het relatief simpel en makkelijk te houden. Ik ga dus niet zoals op andere “beleggen voor beginners” websites gooien met termen als ETF’s, CFD’s etc.. Je zult niks lezen over de juiste aan- en verkoop momenten, speculeren en short gaan. 

Ik kies overzichtelijke platformen, probeer de markt niet te verslaan, houdt een eenvoudige strategie aan beleg in producten die zelf begrijp. 

Mijn kennis komt grotendeels van het internet. Ik volg verschillende bekende bloggers zoals Mr. Money Mustache, Mr. Fob en enkele bekende p2p lending bloggers. 

Ik probeer te opereren als een verzamel kennisbank. Laat al deze mensen de diepgaande onderzoeken en experimenten maar doen. Ik leer van goede zetten en fouten van anderen en volg op gepaste afstand. Het zijn juist deze overkoepelende lessen die ik met jou wil delen.