Update december 2019: ben ik opgelicht voor 1.000 euro?

Charles Ponzi

Welkom bij de beleggingsstrategie.com (portfolio) update van december 2019. Afgelopen maand was zowel een hoogte- als dieptepunt. De blog groeit hard, maar helaas lijkt het erop dat ik ben opgelicht. Hier lees je door wie en waarom ik hier toch met redelijk gevoel naar kijk. 

Hoogtepunten

 • NEW: 1 on 1 crash courses! Denk jij van nou “die gast zegt wel goede dingen, maar het is zoveel lezen” of denk jij van “ja ik snap het nu wel”, maar onderneem je alsnog geen actie? Dan kun je mij boeken om kennis te delen en in actie te komen.
 • De blog gaat de laatste maand als een trein. Vooral het artikel van Kendu doet het ontzettend goed. Go check it out als jij die 65 euro gratis nog niet hebt opgehaald. 
 • Mijn e-book is weer up-to-date. Check je spam als je deze gemist hebt.

Dieptepunt: het lijkt erop dat Kuetzal een scam was en ik 1.000 euro kwijt ben

Eén van de platformen waarop ik investeer betaalt geen geld meer en de mensen die in het kantoor werkten zijn ervandoor gegaan. Daarom denk ik dat alle investeerders naar hun geld kunnen fluiten, alhoewel ik stiekem ergens nog een beetje hoop heb. 

Nadat er een blogger gevoelige informatie plaatste over één van de projecten op dit platform kwam er meer rotzooi naar boven. Niet snel later was het hele team ervandoor Daarvoor hadden andere bloggers een bezoek gebracht. Toen zat er een volledig team en er waren foto’s van de verschillende projecten in ontwikkeling. Dit was juist voor mij de reden geweest om te investeren. Het lijkt er nu op dat de meeste investeerders hun geld niet meer terug zien, waaronder ik voor zo’n 1.000 euro.

Desalniettemin heb ik hiervan geleerd en ben ik stiekem een beetje trots. Eén van mijn belangrijkste kernwaarden is dat ik jullie nooit iets aan zou willen smeren. Na het lezen van mijn eigen review over dit platform kan ik concluderen dat ik jullie goed heb ingelicht en dat ik mij niet heb laten leiden door commissies. Helaas hebben deze oplichters en sommige andere bloggers minder gevoel voor waardigheid.

Daarnaast heb ik goed gespreid over platformen en ben ik niet bezweken voor de hoge rentepercentages. Kuetzal was namelijk het platform met de beste rentepercentages (18%), maar ik had er minder geld op staan dan bij Crowdrealestate (5,5% rente). Ondanks dat dit een dure les lijkt te zijn heb ik dus geen onoverkoombare verliezen geleden. 

Kortom, ook al besluit je via mij te investeren in crowdlending, blijf dan altijd je eigen onderzoek doen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen.

Portfolio update

 • Totale portfolio daalt met: -3,2%
 • Totale stijging waarde crowdlending portfolio: +0,49%*
 • Totale waarde indexbeleggingen: +11,72%

*Dit is inclusief cashbacks, bonussen, extra inleg en uitgekeerde rente. Kuetzal is nog niet afgeschreven.

Mijn totale portfolio daalt nu enkele maanden, doordat ik full-time aan de blog werk en op reis ben geweest. Momenteel is het voor mij al heel fijn, als ik het stabiel weet te houden. Bovendien ga ik weer solliciteren, dus hoop ik binnenkort weer meer inkomsten te hebben.

Een uitsplitsing per categorie vind je hieronder.

Crowdlending portfolio 

Hierbij de wijzigingen en bijzonder in mijn crowdlending portfolio. Mijn crowdlending portfolio is momenteel ongeveer de helft van het totaal. Dit is risicovol op de lange termijn, vandaar dat ik dit op termijn langzaam ga verlagen. Dankzij het Kuetzal debacle ben ik hier in ieder geval een handje mee geholpen…

Verder zijn er twee dingen die ik je mee zou willen geven naar aanleiding van deze gebeurtenissen: 

 1. Wat mij betreft moet je je voor ieder platform afvragen. Kan ik het aan als ik dit bedrag verlies (dit noem ik het platform risico). Als er teveel geld op staat en je daarna in de stress schiet dan heb je waarschijnlijk teveel geld op één platform staan. Als ik heel kritisch naar mijn portfolio kijk dan is Mintos het enige platform waar ik het platform risico klein genoeg acht om een flink bedrag op te hebben staan. Maar, dit mijn mening natuurlijk. 
 2. Check bij al je platformen eens of je geld eraf kan halen. Ik kwam erachter dat ik bij twee platformen nog enkele documenten moest uploaden. Hierdoor kon ik niet direct geld eraf halen. Nu heb ik al mijn platformen getest met een paar euro en hebben zij mij netjes terugbetaald. Het valt aan te raden om deze test 1-2 keer per jaar te herhalen, omdat platformen kunnen vragen om je opnieuw te identificeren naar verloop van tijd.

Verhouding crowdlending december

Weinig veranderingen op het gebied van de verhoudingen tussen de platformen.

Indexbeleggen

Zoals gewoonlijk is alles weer automatisch gegaan. De strategie is zo stabiel als een huis momenteel. Ik koop iedere maand indexfondsen bij Brand New Day. Meer informatie vind je op de indexbeleggen pagina

 • Obligatie indexfondsen: +250 euro
 • Aandelen indexfondsen: +250 euro

Rendement: +18,79%

Daarnaast heb ik sinds oktober 2019 een aparte beleggingsrekening, waar ik maandelijks het bedrag op stort wat ik eigenlijk af had moeten lossen op mijn studieschuld. Dit hoeft niet, doordat ik de aflosvrije periode aan heb staan. Hier lees je hoe dit werkt. 

 • Studieschuld indexfondsen: +110 euro (100% aandelen)

Rendement: +3,78%

Tot slot heb ik een pensioenbeleggingsrekening. Je belegt hier in exact dezelfde indexfondsen, alleen onder bepaalde voorwaarden en voor je pensioen. Hier zijn zeer aantrekkelijke belastingvoordelen aan verbonden. De waarde hiervan is momenteel 1.343 euro (-0,52%). 

Tot slot, een tip:

 • In dit artikel laat ik zien hoe ik van €23,75 naar €10,84 per maand ben gegaan voor mijn reis- aansprakelijkheid- en inboedelverzekering (en evt. opstal). Dit is een besparing van 54%, oftewel 154 euro per jaar. Simpelweg door over te stappen naar een nieuw verzekeringsplatform. 

Een blik vooruit

In januari ga ik met schermvideo’s aan de slag. Ik vind dit hartstikke spannend, dus geef vooral je feedback, zodat ik hier snel beter in kan worden.

Wil je niks missen? Zorg dan dat je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief (hieronder aan de pagina) en dat je beleggingsstrategie.com volgt op Instagram & Facebook

Vragen? Stel ze hieronder in de comments.

Deel met je vrienden

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Mijn E-book

Simpel, slim en lui beleggen met rendementen tot ruim 21%

3D e-book

Recente blogposts

Geef een reactie

Sluit Menu