Samengestelde rente calculator

Bereken hoeveel inkomsten jij misloopt als je 1 jaar wacht met beleggen

Hier kun je berekenen hoeveel jouw geld waard kan zijn als je begint met sparen en beleggen. De calculator maakt gebruikt van een samengestelde interest formule. Om het simpel te houden laat de calculator een aantal dingen buiten beschouwing zoals: inflatie, kosten, belasting en het moment van storten. Het bedrag wat je ziet zal dan ook niet altijd exact overeenkomen met andere calculators. De calculator is gemaakt om je een schatting te geven van potentiële (misgelopen) inkomsten.

Doe de test

Bereken hoeveel geld jij misloopt als je 1 jaar wacht

Startbedrag

Rentepercentage per jaar

Aantal jaren

Interval

Maandelijkse toevoeging

Totale inleg:

Totaalbedrag als je nu begint:

Totaalbedrag als je nog een jaar wacht:

Als je nog een jaar wacht loop je dus het volgende bedrag mis:

Wat bedoel je met potentiële (misgelopen) inkomsten?

De calculator is uniek in zijn soort. In tegenstelling tot alle traditionele calculators geeft deze calculator geen exponentiële grafiek, maar:

  1. Het verwachte totaalbedrag als je nu begint met sparen
  2. Het verwachte totaalbedrag als je pas over 1 jaar in actie komt
  3. Het misgelopen bedrag en dit bedrag als percentage van het verwachte totaal bedrag (1). Dit is dus een schatting van het bedrag dat het jou kost als je beginnen met beleggen maar blijft uitstellen. 

Dit is handig omdat mensen moeite hebben met exponentieel denken en met 30 jaar vooruitkijken. Dit is niet iets waar je iets aan kunt doen. Dit is menselijk. Daarom zou de calculator moeten helpen om de noodzaak van beginnen duidelijk te maken. 

Hoe werkt de calculator?

  • Startbedrag: vul hier het bedrag in waar jij mee wilt beginnen. Stel, je hebt al spaargeld opgebouwd en dat ga je nu beleggen dan kun je (een deel van) dat bedrag hier invullen. Heb je nog helemaal niks gespaard? Vul dan 0 in. 
  • Rentepercentage per jaar: vul de rente in die jij verwacht te kunnen maken over de gehele periode die je gaat sparen. Zelf krijg ik momenteel 0,03% op mijn spaarrekening. Mijn gemiddelde streefrendement over 30 jaar is 7%. Let op: hoe hoger je verwachte rendement, hoe groter je risico’s. 
  • Aantal jaren: vul hier in hoeveel jaar je van plan bent te sparen. Zelf vul ik hier vrij standaard 30 jaar in. Beleggen is een marathon en geen sprint.
  • Interval (niet op homepage): beleg je in dingen die jaarlijks interest uitkeren of weet je het nog niet, vul hier dan jaarlijks in. Ben je van plan je geld te beleggen in dingen die maandelijks interest uitkeren dan kun je maandelijks invullen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel van mijn peer-2-peer beleggingen. Hierdoor kan ik de uitgekeerde interest veel sneller opnieuw investeren en dus meer rendement maken.
  • Maandelijkse toevoeging: Dit is één van de belangrijkste bedragen in mijn beleggingsstrategie. Ik probeer namelijk maandelijks een vast percentage van mijn inkomen te beleggen. Het maakt niet uit of je nu al een startbedrag hebt om mee te beginnen. De maandelijkse toevoeging is een bedrag dat iedereen met maandelijkse inkomsten opzij kan zetten. Zelf ben ik 3 jaar geleden begonnen met 250 euro per maand. 

Samengestelde rente, weergegeven in een grafiek

grafiek samengestelde rente
bron: thecalculatorsite.com

De calculator is ideaal voor mensen die al een klein beetje spaargeld hebben opgebouwd en voor mensen die willen beginnen met sparen. Het maakt niet uit of je al 5.000 euro hebt of dat je vanaf 0 moet beginnen. Het maakt niet uit of je 5 of 7 % rendement denkt te gaan maken. Het maakt niet uit of je 100 of 200 euro per maand opzij wil gaan zetten om te sparen. De calculator laat zien waar het om draait. Namelijk, het bedrag wat jij misloopt doordat je lastige keuzes blijft uitstellen.

Ben jij klaar om te beginnen? Lees dan mijn beleggingsstrategie, zodat je leert om een een goede strategie op te stellen.

Wil je meer weten, andere valuta gebruiken, werken met inflatie, tussentijds bedragen uitkeren of meer lezen of de achterliggende formules van samengestelde interest? Neem dan hier eens een kijkje:

https://www.thecalculatorsite.com/finance/calculators/compoundinterestcalculator.php

Sluit Menu