Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Peaks review: een peak in stress, een dal in resultaat

Peaks review: een peak in stress, een dal in resultaat

logo Peaks

“Wat ik eigenlijk van Peaks vind?” Nadat ik vertel dat ik een blog over beleggen ben begonnen krijg ik deze vraag steeds vaker. Peaks is namelijk bekend bij het brede publiek, dankzij hun goede marketing en een grote hoeveelheid ‘promotors’ op sociale media die voor 5 euro referral proberen om jou een Peaks account aan te laten maken.

Mijn antwoord hierop luidt: “ik snap goed waarom mensen Peaks gebruiken, het is alleen de verkeerde keuze als je wil beleggen”. Daarom leg ik in deze Peaks review uit waarom de 200.000 mensen die Peaks hebben gedownload beter hun tijd en energie ergens anders in kun steken.

Wat is Peaks? 

Peaks is een app van de Rabobank waarmee je kan beleggen door automatisch bedragen te laten afromen. Stel je koopt een kop koffie van 2,70 euro, dan roomt Peaks dit af naar 3 euro en wordt de resterende 30 cent belegd. Dit noemt men wisselgeld beleggen. Peaks belegt dit geld aan de hand van jouw gekozen risicoprofiel in indexfondsen. Dit zijn wereldwijd gespreide fondsen in aandelen en obligaties. 

De app maakt handig gebruik van de angst om te beginnen met beleggen, ziet er strak uit en doet goede marketing. Echter, Peaks levert onder de streep minder op dan andere opties, heeft niet de beste risicospreiding, is niet zo duurzaam als je denkt en heeft potentieel gevolgen voor je (psychologische) gesteldheid. 

Omschrijving van Peaks op de website van de rabobank.

Bron: rabobank.nl

Peaks beleggen met je wisselgeld

De stap om te beginnen met beleggen is klein, doordat je slechts wisselgeld inlegt. Wat is nu 30 cent? Dat kan ik missen als ik daarmee later met een gerust hart op pensioen kan of mijn kind kan laten studeren, toch? De marketing is ronduit verwarrend voor de consument, want die dingen gaan nooit lukken met wisselgeld beleggen.

Het ziet er mooi uit

Denk aan hippe woorden zoals “Belegguh”, een fantastisch design en leuke emoticons. Ik houd er persoonlijk wel van: hippe bedrijven die lastige concepten toegankelijk en begrijpelijk trachten te maken. Beleggen is niet iets wat alleen toegankelijk moet zijn voor grijze oude mannen uit de financiële wereld. Ondanks dat men hierin slaagt, blijft het resultaat onder de streep belangrijker.

Screenshot van peaks.com met daarop de voorbeelden van marketing van Peaks

Bron: peaks.com. Kijk een naar dat gelikte design, de simpele uitleg en de leuke emoticons. 

Peaks levert onder de streep minder geld op dan andere partijen

Kosten peaks

De belangrijkste factor om beleggingen op te beoordelen is het verwachte resultaat (rendement minus kosten). Het verwachte rendement is lastig te vergelijken, want zoals vrijwel iedereen inmiddels weet bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Daarom kijken we naar de kostencomponent. Die zijn zowel bij DeGiro als Brand New Day lager dan bij Peaks.

Verlies bij een lage inleg

Daarnaast zet beleggen met je wisselgeld geen zoden aan de dijk. De Consumentenbond laat zien dat je flink meer in moet leggen dan het minimum van 1 euro per dag en een hoog risicoprofiel moet kiezen om beleggen via Peaks de moeite waard te maken wanneer je kijkt naar de totale verwachte winst in absolute zin. Sterker nog, wanneer je alleen het minimum inlegt maak je in vrijwel alle gevallen verlies tijdens het eerste jaar beleggen.

Oftewel, beleggen met je wisselgeld op Peaks heeft geen zin wanneer je kijkt naar de uiteindelijke winst en als je van plan bent meer geld te storten kun je beter voor de goedkopere opties gaan. Daar houd je een stuk meer aan over.

Het is niet ‘leuk’ om iedere dag even naar je beleggingsresultaat te kijken, dit is ongezond.

Is beleggen via peaks daadwerkelijk zo makkelijk?

Peaks beargumenteert dat het makkelijk is om via een app op je telefoon te beleggen. Naar mijn mening hangt dit af van wat jij als makkelijk ziet. Het aanmaken van een account is gemakkelijk en het concept wisselgeld beleggen is een makkelijke manier om geld opzij te zetten. Bovendien heb je via de app gemakkelijk inzicht in hoe je beleggingen het doen. In die zin is Peaks dus makkelijk. 

Echter, als je er op een andere manier naar kijkt kost Peaks juist meer tijd en stress.

Waarom beleggen via Peaks extra tijd en stress kost

Ik beoordeel Peaks als minder makkelijk wanneer ik kijk naar de tijd die je er (in je hoofd) mee kwijt bent. Doordat je de app op je telefoon hebt ga je vaker naar je beleggingen kijken. Dit kost meer tijd en zorgt voor meer stress (zeker wanneer de resultaten tegenvallen). Het is wat mij betreft ongewenst om vaker dan een aantal keer per jaar bezig te zijn met je indexbeleggingen. Beleggen in indexfondsen (en dat is wat je doet op Peaks) is iets wat je moet doen voor de langere termijn. In principe geldt dit dus voor alle beleggingsapps, alleen Peaks doet er een schepje bovenop.

Peaks geeft je de optie om iedere week een beslissing te nemen om het gespaarde wisselgeld van die week tegen te houden in plaats van te beleggen. Hierdoor word je automatisch iedere week weer met je gedachten naar de app gezogen. “Wil ik deze week misschien een weekje overslaan?” “Hoe doen mijn beleggingen het eigenlijk?” Het is tegenstrijdig om wekelijks bezig te zijn met beleggingen voor de lange termijn.

In potentie vind ik Peaks zelfs kwalijk voor de beginnende belegger. Ik zie verschillende voorbeelden van bloggers die op dagdagelijkse basis zijn met het resultaat van hun beleggingen op Peaks. Wanneer het even minder gaat raken zij in de stress. Vervolgens voelt Peaks zich genoodzaakt om hier een blog te besteden met uitleg waarom de beurzen het in die maand minder goed deden.

Het is niet ‘leuk’ om iedere dag even te kijken, dit is ongezond. Je gaat jezelf helemaal gek draaien, terwijl de beste strategie is om geld te storten en hier niet meer naar om te kijken. Dit levert zowel meer rust als meer resultaat op. 

Neem de beginnende belegger in bescherming

Kortom, doordat je beleggingen zo gemakkelijk bereikbaar zijn op een app, bereik je wat mij betreft het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Namelijk zoveel mogelijk rendement met zo min mogelijk moeite. Het wisselgeld beleggen concept van Peaks is goed bedacht, maar ik vind het beter als Peaks de beginnende belegger in bescherming weet te nemen. Bijvoorbeeld door te laten zien dat het geen zin heeft om vaak naar je beleggingen te kijken en hier beslissingen over nemen.

Duurzaamheid en risicospreiding Peaks

Peaks profileert zich als een partij met duurzame beleggingen, alleen belegt net als andere fondsen in oliebedrijven en banken die de wapenindustrie financiëren. Relatief gezien is Peaks wellicht duurzamer dan andere fondsen, maar je moet je goed beseffen dat je nu niet opeens alleen maar belegd in nieuwe oerwouden in de Amazone. 

Update april 2020: Peaks zingt een duurzaam toontje lager! Vanaf nu maken ze duidelijk hoe het echt zit op de website. Meer info hier.

Daarnaast zegt Peaks dat je de risico’s die nu eenmaal bij beleggen horen zoveel mogelijk vermijdt. Echter, de risicospreiding op Peaks is minder goed in vergelijking met andere partijen zoals DeGiro en Brand New Day. In vergelijking met VWRL (3100+) en BND Wereld Indexfonds Hedged (2.200+) zit Peaks (550+) in veel minder verschillende bedrijven.

Oftewel, wees je bewust van wat de marketingteksten op de website daadwerkelijk betekenen. Peaks is simpelweg niet je beste alternatief als je duurzaam wilt beleggen of risico’s zoveel mogelijk wilt spreiden.

Peaks gebruiken om kennis te maken met beleggen

De enige reden die ik kan bedenken om Peaks te gebruiken is wanneer je echt geen verstand hebt van beleggen en eerst even kennis wil maken met beleggen. Dit kan dan op een relatief goedkope, simpele en veilige manier. Het doel van Peaks is “om jonge mensen te helpen met het opbouwen van een potje en op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met beleggen”. Zo betalen personen onder de 23 jaar ook iets minder kosten. Oftewel, Peaks kan een prima alternatief zijn om jezelf of kinderen wat financiële wijsheid bij te brengen en dit proces niet teveel geld te laten kosten.

Peaks review: de app is zonde van je tijd als je serieus bent over beleggen voor later

Het is geweldig dat bedrijven als Peaks de stap om te beginnen met beleggen kleiner maken. Beleggen heeft ook in deze tijden een ontzettend stoffig imago, wat lang niet altijd meer terecht is. Tot op heden is Peaks alleen niet de beste oplossing voor dit probleem. Peaks zet geen zoden aan de dijk, is duurder dan alternatieven, kost je meer tijd en energie dan nodig en is vooral goed in marketing. Persoonlijk heb ik dan ook geen ervaringen met Peaks.

Hopelijk denk jij nadat je vrienden hebben verteld dat je echt moet beginnen en dat je 5 euro tegoed krijgt via hun actiecode nog een keer extra na. Het is de 5 euro niet waard voor jou en hun niet waard.

Ben jij op zoek naar een simpel, slim en lui alternatief? Dan raad ik je aan om een maandelijkse automatische incasso in te stellen bij Brand New Day en hier voorlopig niet meer naar om te kijken.

Let op: deze post kan affiliate links bevatten. Daarnaast ben ik geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee die tot verlies kunnen leiden. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interssant.

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Paul

  Leuk om te lezen dat er nog meer enthousiastelingen zijn over Peaks. Zelf check ik het ook dagelijks, verslavend wel.

  Ben het eens met je review 😉

  1. Robin

   Thanks!

   Enthousiast wil ik mijzelf niet noemen hoor 😉

Geef een reactie