Review: mijn ervaringen met Envestio

logo envestio

In deze review lees je mijn ervaringen met het P2B crowdlending platform Envestio. 

In het kort: mijn oordeel over Envestio

Envestio is een platform wat bedrijven voorziet van financiering. Het gemiddelde rendement is zeer aantrekkelijk, maar het is wel belangrijk dat je de risico overwegingen hieronder goed leest voor je begint. Mijn ervaring is dat het platform prima werkt, alleen dat je je goed bewust moet zijn van de risico’s.

Feiten

  • Automatische opties: ja
  • Geschat rendement: 18%+
  • Looptijden: voldoende opties t/m 12 maanden
  • Opgericht: december 2017
  • Buy-back: ja
  • Alternatieven: Een mix tussen Mintos & Kuetzal

Buy back garantie werkt net even anders

Envestio buy-back werkt helaas anders bij dan op andere platformen. 

Ten eerste, kun je ten alle tijden je lening terug verkopen aan Envestio, tegen een bepaald percentage. Dit percentage is niet altijd duidelijk aangegeven (je kan erachter komen door de pop-up te bekijken als je op ‘sell’ drukt). Meestal is het 5%. Deze optie werkt tot einddatum van de lening.

Ten tweede, heb je te maken met zogeheten “secured debt” leningen en “subordinated leningen”. In het geval van secured debt garandeert Envestio 80% van de lening direct als een leningnemer niet betaald. Voor de overige 20% kun je kiezen: 10% direct of wachten op de juridische stappen en mogelijk 20% krijgen. In het geval van subordinated debt zit er niks anders op dan te wachten tot er juridische stappen zijn ondernomen. 

Een laatste opmerking die ik hierbij wil plaatsen is dat het verre van duidelijk is hoe dit proces werkt wanneer een leningnemer daadwerkelijk niet terugbetaald. Envestio heeft het in de FAQ alleen over het terugkopen van leningen wanneer je van gedachten veranderd en laat in het midden hoe de buy-back werkt in het geval dat een leningnemer niet betaald.

Belangrijkste (risico) overwegingen:

  • De belangrijkste reden voor auto-invest op Envestio is volgens velen (Envestio en andere bloggers) dat je dan geen projecten misloopt. Dit vind ik vreemd, want ik vind dat je altijd na moet blijven denken. Doordat ik kleine bedragen doe, kies ik zelf wel voor auto-invest, maar alleen in secured debt leningen.
  • De buy-back garantie is minder goed dan op andere platformen en in sommige gevallen zelfs onduidelijk. Je weet echter nooit zeker of de buy-back op een platform daadwerkelijk goed komt, of dit nu 100% of 80% buy-back garantie is. Daarom is dit iets wat je in overweging moet nemen.

Conclusie: rustig aankijken hoe Envestio zich ontwikkelt

Envestio is een platform waar ik, net als andere beleggers, de kat uit de boom kijk. Dankzij het zeer aantrekkelijke rendement van meer dan 18% ben ik bereid om een klein deel van mijn portfolio te beleggen. Dit doe ik alleen in secured debt loans. Doordat de rendementen zo hoog zijn en het aantal projecten beperkt zitten deze ontzettend snel vol. Totdat het platform enkele significante verbeteringen maakt houd ik mijn inleg daarom beperkt en spreid ik zoveel mogelijk over de verschillende projecten.

Kortom, als je het risico aandurft en hoge rendementen nastreeft dan kun je een account aanmaken bij Envestio. Zo niet, dan zijn er andere P2B crowdlending platformen zoals Grupeer en Kuetzal waarbij de rentepercentages lager zijn maar de buy-back garanties sterker (op papier).

Bonus: Als jij gaat investeren en dan dit linkje gebruikt dan ontvang je direct 5 euro bonus (bij storting van 100 euro of meer) en daarbovenop 0,5% extra bonus over de investeringen die je maakt in de eerste 270 dagen.

Disclaimer: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Daarnaast bevat deze post affiliate links.

Deel met je vrienden

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Mijn E-book

Simpel, slim en lui beleggen met rendementen tot ruim 21%

Recente blogposts

Geef een reactie

Sluit Menu