Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Crowdestor review: van uitstekende ervaringen naar stoppen

Crowdestor review: van uitstekende ervaringen naar stoppen

crowdestor-logo

In deze review lees je mijn ervaringen met het peer-to-business (P2B) crowdlending platform Crowdestor en waarom ik heb besloten te stoppen met dit platform. Ik heb altijd gezegd dat: “waakzaamheid en verstandige beslissingen noodzakelijk zijn als je in verleidt wordt door rentepercentages tot wel 36%”. Hier leg ik uit, waarom ik ongeacht de uitkomsten van de huidige crisis, stop met dit platform.

Mijn oordeel over Crowdestor

Ik was een tevreden investeerder.

Totdat, Crowdestor heeft besloten om door Corona direct alle rentebetalingen voor 3 maanden te pauzeren. Je kunt dit zien als goed crisismanagement of als mismanagement (het was binnen hun eigen voorwaarden). De tijd zal leren welke van de twee het wordt.

Dergelijke acties passen niet binnen eigen beleggingsstrategie van simpel, slim en zonder omkijken beleggen. 

Daarom heb ik besloten om ongeacht de uitkomst hiervan te stoppen met investeren op dit platform. 

Ik heb nog geen reden om te twijfelen over de oprechte intenties van dit platform. Nu is het hopen dat deze intenties blijven staan in tijden van crisis.

 

Voorbeeld project van Crowdestor

Gegevens

 • Automatische opties: onder ontwikkeling
 • Gemiddeld rendement: 15,42%
 • Looptijden: 6 t/m 24 maanden
 • Opgericht: begin 2018
 • Aantal investeerders: 12.000+
 • Totaal geïnvesteerd: 32 miljoen+
 • Buy-back: gedeeltelijk (zie toelichting)

Crowdestor buy-back fonds

Het Crowdestor buy-back fonds dekt beleggers wanneer een project faalt aan de hand van proportionele regels. Het fonds is momenteel 360k+. De aanwezigheid van dit fonds is positief, alleen het bedrag is momenteel wel te laag om een volledig gefaald project mee te dekken van meer dan dit bedrag. 

Belangrijkste risico’s

 • Er is in principe geen echte buy-back garantie. Bij meerdere gefaalde projecten zal het buy-back fonds snel opraken
 • Er is geen mogelijkheid om de investeringen door te verkopen aan anderen, dus je zult de looptijd van een project af moeten wachten
 • Het platform bestaat nu 2 jaar, een relatief korte periode om echt te kunnen oordelen over de stabiliteit en continuïteit. 
 • Projectomschrijvingen en informatie vallen in het niet in vergelijking met de uitgebreide informatie die Nederlandse platformen verschaffen
 • Extra toegevoegd: mismanagement (lees: onverwachtse besluiten in tijden van crisis, te weinig reserves etc..)

Mijn ervaringen met Crowdestor

Dashboard Crowdestor

Crowdestor is een platform wat zich onderscheid van de concurrentie op het vlak van doorontwikkeling op het platform en de aanwas van nieuwe projecten. 

Tot op heden heeft Crowdestor 29 projecten succesvol terugbetaalt. Het platform heeft nog niet te maken gehad met te late betalingen of defaults (gefaalde projecten).

Een ander positief kenmerk van Crowdestor is dat zij rente betalen vanaf het moment dat jij investeert, en niet vanaf het moment dat een project vol zit. Oftewel, je geld rendeert linea directa. 

Toekomstige rentebetalingen

Is de afwezigheid van auto invest goed of slecht?

Het ontbreken van een auto invest functie is zowel een voor- als nadeel. Enerzijds is dit jammer wanneer je in ieder nieuw project 50 euro wil steken en niet alles grondig wil onderzoeken. Anderzijds dwingt het je om iedere keer even te kijken in welk project je exact investeert. Aangezien ik grotere bedragen per project doe (vaak 100 tot 200 euro) wil ik toch even kijken waar ik mijn geld in steek. 

Terugbetalingen afwachten

Indien ik mijn geld terugkrijg ga ik dit stap-voor-stap van het platform afhalen en verplaatsen naar naar mijn indexbeleggingen

Conclusie: Crowdestor was booming, risicovol en onvoorspelbaar

Crowdestor is één van de meeste overzichtelijke platformen qua design. Je investeert handmatig in projecten met hoge rentepercentages en wordt gedeeltelijk beschermd tegen defaults door het buy-back fonds. Desondanks zijn er risico’s dus zul je op zijn minst goed moeten spreiden.

Helaas heeft goed spreiden niet voldoende geholpen om alle risico’s te dekken en ben ik toch in een onzekere situatie terecht gekomen. Daarom stop ik met investeren in dit platformen. 

 

Wil je wel investeren in bedrijven, maar niet op een buitenlands platform, dan is het het betere gereguleerde Nederlandse Crowdrealestate wellicht een goede optie. Aangezien het rendement daar een stuk lager is, maak ik gebruik van beide platformen.

Disclaimer: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Bovendien kan deze post affiliate links bevatten.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

3D e-book

Leave a Reply