Crowdestor review en ervaringen

Booming, risicovol en veelbelovend platform met een gemiddeld rendement van 15,1%

In deze review lees je mijn ervaringen met het peer-to-business (P2B) crowdlending platform Crowdestor.  Het platform strooit met nieuwe projecten en bizarre rentepercentages van tot wel 36%. Crowdestor is het meest gehypte platform onder bloggers op dit moment. Dit is gedeeltelijk terecht, maar waakzaamheid en verstandige beslissingen blijven noodzakelijk.

Ben je niet bekend met P2P/P2B crowdlending in het algemeen, dan adviseer ik je om eerste deze pagina te lezen.

Bonus: Als jij gaat investeren en dit linkje gebruikt, dan ontvang je 1% extra rente gedurende de eerste 90 dagen over je totale bedrag aan investeringen.

crowdestor-logo

Inhoudsopgave

 

Mijn oordeel over Crowdestor

Crowdestor heeft aantrekkelijke rendementen en voldoende aanwas van nieuwe projecten. Bovendien is dit het platform wat zich het meest doorontwikkelt ten gunste van de belegger. Bekijk het maar eens: de interface is glashelder!  

Ondanks dat het buy-back fund te klein is om grote en/of meerdere gefaalde projecten te dekken vind ik dit platform een fijne toevoeging. Dankzij de hoge rentepercentages en aanwas van voldoende projecten kun je namelijk voldoende spreiden. 

Dit neemt niet weg dat je goed moet kijken naar hoeveel procent van je portfolio je op Crowedstor zet. Beleggen op dit platform kan al vanaf 50 euro per project.

Tot slot, is het positief dat Crowdestor in ieder project meedoet als mede-investeerder (2-10%) of mede-ontwikkelaar. Dit noemt men skin-in-the-game. 

Voorbeeld project van Crowdestor

Gegevens

 • Automatische opties: onder ontwikkeling
 • Gemiddeld rendement: 15,10%
 • Looptijden: 6 t/m 24 maanden
 • Opgericht: begin 2018
 • Aantal investeerders: 10.000+
 • Totaal geïnvesteerd: bijna 30 miljoen
 • Buy-back: gedeeltelijk (zie toelichting)
 • Alternatieven: Crowdrealestate & Grupeer

Crowdestor buy-back fonds

Het Crowdestor buy-back fonds dekt beleggers wanneer een project faalt aan de hand van proportionele regels. Het fonds is momenteel 315k+. De aanwezigheid van dit fonds is positief, alleen het bedrag is momenteel wel te laag om een volledig gefaald project mee te dekken van meer dan dit bedrag. Desalniettemin groeit het fonds al kool, dus zolang de projecten goed blijven gaan wordt de zekerheid groter. 

Belangrijkste risico’s

 • Er is in principe geen echte buy-back garantie. Bij meerdere gefaalde projecten zal het buy-back fonds snel opraken
 • Er is geen mogelijkheid om de investeringen door te verkopen aan anderen, dus je zult de looptijd van een project af moeten wachten
 • Het platform bestaat nu 2 jaar, een relatief korte periode om echt te kunnen oordelen over de stabiliteit en continuïteit. 
 • Projectomschrijvingen en informatie vallen in het niet in vergelijking met de uitgebreide informatie die Nederlandse platformen verschaffen

Mijn ervaringen met Crowdestor

Dashboard Crowdestor

Crowdestor is een platform wat zich onderscheid van de concurrentie op het vlak van doorontwikkeling op het platform en de aanwas van nieuwe projecten. 

Tot op heden heeft Crowdestor 20 projecten succesvol terugbetaalt. Het platform heeft nog niet te maken gehad met te late betalingen of defaults (gefaalde projecten).

Een ander positief kenmerk van Crowdestor is dat zij rente betalen vanaf het moment dat jij investeert, en niet vanaf het moment dat een project vol zit. Oftewel, je geld rendeert linea directa. 

Toekomstige rentebetalingen

Is de afwezigheid van auto invest goed of slecht?

Het ontbreken van een auto invest functie is zowel een voor- als nadeel. Enerzijds is dit jammer wanneer je in ieder nieuw project 50 euro wil steken en niet alles grondig wil onderzoeken. Anderzijds dwingt het je om iedere keer even te kijken in welk project je exact investeert. Aangezien ik grotere bedragen per project doe (vaak 100 tot 200 euro) wil ik toch even kijken waar ik mijn geld in steek. 

Strategie met Crowdestor binnen mijn portfolio

Mijn huidige strategie is dat ik zo’n 10% van mijn totale crowdlending portfolio op  Crowdestor heb staan en dit geld goed probeer te spreiden over de verschillende projecten. Indien dit platform zo blijft doorgaan, verwacht ik in de toekomst de verhouding ten opzichte van andere crowdlending platformen te verhogen.

Conclusie: Crowdestor is booming, risicovol en veelbelovend

Kortom, als jij het aandurft om een deel van je portfolio in meer risicovolle categorieën te steken dan is Crowdestor een hele aantrekkelijk optie. Dit is één van de meeste overzichtelijke platformen qua design. Je investeert handmatig in projecten met hoge rentepercentages en wordt gedeeltelijk beschermd tegen defaults door het buy-back fonds. Desondanks zijn de risico’s aanwezig dus zul je op zijn minst goed moeten spreiden.

Wil je wel investeren in bedrijven, maar niet op een buitenlands platform, dan is het het betere gereguleerde Nederlandse Crowdrealestate wellicht een goede optie.

Bonus: Als jij gaat investeren en dit linkje gebruikt, ontvang je 1% extra rente gedurende de eerste 90 dagen over je totale bedrag aan investeringen.

Disclaimer: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Daarnaast bevat deze post affiliate links.

Geef een reactie

Sluit Menu