Portfolio update november 2019

Update

Welkom bij de beleggingsstrategie.com portfolio update van november 2019. 

Deze maand hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden, dus pak een kop koffie en lees vooral verder. Zo heb ik mijn Mintos strategie aangescherpt en heb ik geschoven met geld over de verschillende platformen. Daarnaast ben ik flink op mijn cash reserve ingeteerd (-38,25%), o.a. ten behoeve van de indexbeleggingen en crowdlending.

Hoogtepunten:

En verder: 

 • De eerste stappen voor een goed pensioen zijn gezet. Ik heb 1.350 euro vastgezet tegen zeer gunstige belastingvoorwaarden. 
 • Ik heb mijn crowdlending portfolio geherbalanceerd. Het aandeel Mintos/ Envestio is verlaagd. Dit geld is gestoken in: Robocash, Crowdestor en Peerberry
 • Ik ben gestopt met Invest & Access op Mintos.
 • Totale portfolio daalt met: -2,59%

Hoe dit allemaal komt lees je hieronder.

Pensioenbeleggen

De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met project pensioenbeleggen. Ik weet het, ik weet het, een 27 jarige denkt daar normaal gesproken niet aan. Maar, ik had de tijd en na het onderzoek blijkt dat ook jij hier flink van kan profiteren. Thank me later.

Pensioenbeleggen is fiscaal gezien enorm aantrekkelijk. Ik heb het hier over duizenden tot tienduizenden euro’s voordeel in je leven ten gunste van je pensioen. Neem daarom eens een kijkje op de nieuwe pagina’s.

Alles wat je moet weten over pensioenbeleggen – een korte, volledige samenvatting, met onder andere:

De ultrakorte samenvatting

Pensioenbeleggen is (index)beleggen, specifiek voor je pensioen, met aantrekkelijke fiscale voordelen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Doordat je nu geen inkomstenbelasting over je inleg betaald en je gehele leven geen vermogensrendementsheffing bespaar je veel belasting. 

Ja, daarom moet jij hier dus aan doen (of dit uitzoeken op zijn minst). De aanbieder die bij mij als beste uit de bus kwam is Brand New Day.

Crowdlending portfolio (+5,93%) geherbalanceerd

Hierbij de wijzigingen en bijzonder in mijn crowdlending portfolio. Mijn crowdlending portfolio is momenteel ongeveer de helft van het totaal. Dit is risicovol op de lange termijn, vandaar dat ik dit op termijn langzaam ga verlagen. Voordat ik dat ga doen, vond ik het tijd om het portfolio te herbalanceren.

Verhouding crowdlending oktober vs. november 2019

November

Oktober

 • Totale stijging waarde crowdlending portfolio: +5,93%*
 • Verhouding P2P/P2B: 49,63% vs. 50,37%

*Dit is inclusief cashbacks, bonussen, extra inleg en uitgekeerde rente. 

Wijzigingen crowdlending

 • Uitgekeerd: 1.500 euro;
  • Mintos: -1.138,03 euro
  • Envestio: -371,97 euro (dit was vrij geld)
 • Herbelegd: 1.500 euro
  • Robocash: +500 euro
  • Crowdestor: +500 euro
  • Peerberry: +500 euro
 • Bulkestate: +200 euro in twee projecten

De redenen voor het herbalanceren zijn als volgt. Ten eerste, vond ik het aandeel van P2P platform Mintos te groot (42,8% van mijn crowdlending portfolio). Ten tweede, stond het geld op Envestio te verpieteren, omdat er al een tijdje geen nieuwe projecten waren, vandaar dat ik het nu wil laten renderen.

Daarom heb ik ook een deel van het geld verplaatst naar de P2P alternatieven Robocash en Peerberry. Deze twee platformen heb ik nu enkele maanden in mijn portfolio en geven momenteel een betere return dan Mintos. 

Daarnaast ben ik positief over de ontwikkelingen van Crowdestor. Zij blijven niet alleen met nieuwe projecten komen, maar hebben ook de interface sterk verbeterd. Crowdestor is echter een P2B platform en Mintos een P2P platform. Bovendien zijn de risico’s op Crowdestor in mijn ogen net wat groter. Desalniettemin, wilde ik dus mijn inleg hier verhogen. Ik verwacht veel van dit platform in de toekomst.

In deze nieuwe review lees je alles wat je moet weten voor je begint op Crowdestor. 

Aanscherpen Mintos strategie

In mijn vorige artikelen heb ik het vaak gehad over de spreiding over Loan Originators op Mintos en over het feit dat Invest & Access ideaal is voor beginners. De laatste tijd heb ik deze strategie overwogen en ik heb besloten om te stoppen met Invest & Access. 

Waarom? Ten eerste, kan ik geld ook direct liquide maken op de secondary market. Ik heb voor 1200 euro aan leningen verkocht binnen een uur en hoefde geen cent korting te geven. Daarnaast vind ik het rendement te laag en het risico op slechte Loan Originators te groot.

Daarnaast ga ik experimenteren met een strengere selectie van Loan Originators. Ik heb gemerkt dat Mintos ratings reactief aanpast en dit vind ik geen goede zaak. Hierdoor heb ik te maken met één Loan Originator die zich niet aan de buy-back garantie houdt (Aforti, 350 euro bij mij). Als ik erover uit ben of dit slim is dan zal ik de tactiek delen, maar het komt erop neer dat ik nu alleen B+ originators selecteer en deze cross-check tegen deze lijst van explore P2P (minimum score van 50)

P.S. Wist je dat Mintos binnenkort ook in het Nederlands beschikbaar komt? Ik verwacht hierdoor een explosieve toename van Nederlandse investeerders in de toekomst.

Indexbeleggen

Zoals gewoonlijk is alles weer automatisch gegaan. De strategie is zo stabiel als een huis momenteel. Ik koop iedere maand indexfondsen bij Brand New Day. Meer informatie vind je op de indexbeleggen pagina

 • Obligatie indexfondsen: +250 euro
 • Aandelen indexfondsen: +250 euro

Rendement: +11,26%

Daarnaast heb ik sinds oktober 2019 een aparte beleggingsrekening, waar ik maandelijks het bedrag op stort wat ik eigenlijk af had moeten lossen op mijn studieschuld. Dit hoeft niet, doordat ik de aflosvrije periode aan heb staan. Hier lees je hoe dit werkt. 

 • Studieschuld indexfondsen: +110 euro (100% aandelen)

Rendement: +1,89%

Tot slot, een aantal tips:

 • Beleg jij op Peaks? Dan ben je niet slim bezig. Hier lees je waarom
 • Wat ik wel slim vind is gratis geld ophalen. Dat kan momenteel nog bij Kendu (65 euro, helemaal gratis). Hier lees je hoe ik dit geld in drie maanden kreeg. Meer dan 10 van mijn lezers gingen je al voor!
 • Wist je dat de gemiddelde Nederlander 100 euro kan besparen op zijn of haar zorgverzekering? Daarom zocht ik uit hoe je dit het gemakkelijkste kan uitzoeken. Hier lees je waarom ik voor zorgkiezer.nl heb gekozen en hoe jij geld kunt besparen.

Een blik vooruit

Het doel is om komende maand van één artikel per week naar twee artikelen per week te gaan. Daarnaast ga ik mijn e-book updaten, zodat er uiterlijk in 2020 een strakke nieuwe versie staat, met daarin de nieuwe crowdlendingplatformen en informatie over pensioenbeleggen.

Wil je dit niks missen? Zorg dan dat je bent ingeschreven voor de nieuwsbrief (hieronder aan de pagina) en dat je beleggingsstrategie.com volgt op Instagram & Facebook

Vragen? Stel ze hieronder.

Deel met je vrienden

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Mijn E-book

Simpel, slim en lui beleggen met rendementen tot ruim 21%

3D e-book

Recente blogposts

Geef een reactie

Sluit Menu