Robin

Robin

Share on whatsapp
WhatsApp
Robin

Robin

Peerberry review: alleen voor gevorderden

Peerberry review: alleen voor gevorderden

peerberry-logo

In deze review deel ik mijn onderzoek naar het crowdlending platform Peerberry. Als jij twijfelt om dit platform te gebruiken dan raad ik je aan om eerst dit artikel door te lezen. 

Samenvatting

Peerberry is platform met hoge risico, wat mogelijk alleen aantrekkelijk is voor mensen die spreiding willen aanbrengen in hun portfolio. Persoonlijk ben ik dit platform aan het uitfaseren, omdat het risico niet meer past in mijn portfolio. Dit is niet in lijn met de mening van de meeste investeerders. Ik geef de voorkeur aan Mintos.

betrouwbare p2p platformen poll

Dit is mijn eigen mening en moet in geen geval worden opgevat als investeringsadvies.

Wat is Peerberry?

Peerberry is een peer-to-peer crowdlendingplatform

Dit werkt vrijwel hetzelfde als Mintos. Ben je hier niet mee bekend, dan raad ik je sterk aan om hier te beginnen met lezen en later terug te keren.

Peerberry is opgericht door de Aventus group. Dit was in eerst instantie één van de loan originators op Mintos. Echter, hebben zij hun eigen platform opgezet, waarop nu meerdere loan originators financiering ophalen. 

Peerberry behoort tot de snelst groeiende crowdlendingplatformen van het moment. 

Peerberry statistieken

 • Gemiddeld rendement: 11,51%
 • Looptijden: van enkele dagen t/m 2 jaar 
 • Opgericht: eind 2017
 • Aantal investeerders: 18.000+
 • Totaal geïnvesteerd: 190 miljoen+
 • Buy-back: ja
 • Minimale investering: 10 euro
 • Automatische opties: ja

Buy back garantie Peerberry

Op Peerberry zijn zowel leningen met als zonder buy-back garantie beschikbaar. Ik investeer alleen in leningen met buy-back garantie. 

Dit betekent dat de loan originator ervoor garant staat dat jij je geld terugkrijgt als de persoon die de lening heeft afgenomen de lening niet kan terugbetalen. De loan originator moet de lening dan uiterlijk na 60 dagen van jou terugkopen. 

Kortom, het risico dat je hier loopt is dat de loan originator deze financiële verplichting niet meer na kan komen. 

Late loans

Late loans zijn normaal en inherent aan de P2P industrie. Het belangrijkste is dat de loans, na 60 dagen daadwerkelijk worden teruggekocht. Tot op heden is dit altijd goed gegaan. Het percentage late loans van 11% is significant lager dan op Mintos (25%) en Robocash (33%).

Hier zie je het overzicht uit mijn profiel: 

Wanneer je investeert in leningen met korte looptijden van bijvoorbeeld 30-60 dagen dan is 60 dagen lang wachten best wel veel. Gelukkig valt het aandeel late leningen behoorlijk mee en wordt rente gedurende die periode gewoon doorberekend. 

Loan originators

Op dit moment zijn er 23 loan originators aangesloten bij Peerberry. Deze loan originators komen vrijwel allemaal uit de koker van de Aventus Group (18) en Gofingo (4). De loan originators zijn actief in landen als Rusland, Polen en Tsjechië. Hier vind je details over welke LO bij welk bedrijf hoort.

 

Lijst loan originators Peerberry

Stabiliteit loan originators

Helaas is informatie over de stabiliteit per LO lastig te vinden op de website. Peerberry zelf biedt geen ratings aan, zoals op Mintos wel gebeurt. Daarnaast is het niet te doen om zelf van alle losse loan originators deze informatie te vinden en te beoordelen. 

Gelukkig is niet iedereen gek en hebben de mannen van P2P explore onderzoek gedaan naar de stabiliteit van loan originators. 

Peerberry review: Loan originator ratings

Samenvattend: er zijn weinig financieel stabiele loan originators te vinden op Peerberry, omdat het allemaal nog hele kleine bedrijven zijn. 

Mijn loan originators

Update: de groepsgaranties zijn aangepast dus mijn tacktiek is niet meer relevant. Ik investeer niet meer dus heb dit niet geupdate.

Naar aanleiding van deze analyse heb ik besloten om alleen nog maar met de onderstaande  vier loan originators te werken in plaats van allemaal. De eerste drie vallen onder Aventus Poland Group en pujcka7.cs volgt qua totale score op korte afstand. De grens is arbitrair. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen creditplus toe te voegen of juist pujcka7 niet te gebruiken. 

 • Smartpozyczka.pl
 • Pozyczkaplus.pl
 • Niewielkapozyczka.pl
 • Pujcka7.cz

Peerberry vs. Aventus Group

In vrijwel iedere review die je leest als je gaat zoeken op Google zul je vinden dat men zegt ‘Peerberry is opgericht door Aventus Group’ een bedrijf dat al sinds 2009 bestaat, bijna 700 medewerkers heeft en al jarenlang winstgevend is. Dit is ook één van de belangrijkste claims van Peerberry zelf.

“Today we can say with certainty that the equity of the Group is fully sufficient to cover all the liabilities of the Group” – declares CFO of Aventus Group

Dit is misleidend. In het Youtube interview met de CEO hoor je hem ook meerdere malen zeggen dat de garantie van Aventus groep geldt “voor kleinere bedrijven”.

Gelukkig hebben de mensen van P2P explore net als met de Lender ratings ook deze “group guarantee” verder uitgezocht. 

Loan originator ratings

Wat blijkt? Slechts enkele loan originators worden gedekt door door de Aventus Group Poland Dit heet een expliciete garantie. Daarmee bedoelde hij dus enkele “kleinere bedrijven”. Welke bedrijven worden gedekt door deze garantie vind je in de tabel bij ‘Group guarantee´. 

De vier loan originators die ik heb gekozen zijn afhankelijk van hun eigen financiële stabiliteit en één van hen (Aventus Group Poland) dekt dus kleinere bedrijven uit de lijst. 

Daarnaast bieden ze ook een impliciete garantie aan. Hier zit iets van waarde in, omdat het heel slecht voor Peerberry’s zaken zal zijn als de Aventus Group niet te hulp schiet als kleine loan originators omvallen. Echter, het blijft een impliciete waarde en ik weet vrij zeker dat ze dit niet zullen doen als de schade significant hard oploopt. Punten voor de impliciete support vind je bij ‘Group support’ in de tabel. 

Beiden soorten garanties zijn dus meegenomen in de P2P explore lending ratings, zoals hierboven genoemd.

Overzicht leningen

Het is vrij gemakkelijk om te zien in welke leningen je geld is geïnvesteerd.

Actieve leningen

Daarnaast kun je doorklikken en meer te weten komen over wie de lening is aangegaan.

Afnemer lening

Echter, je krijgt lastig een overzicht van je leningen, zoals bijvoorbeeld: de spreiding per land en de spreiding over loan originators. Deze informatie kun je op Mintos wel gemakkelijk zien in je dashboard.

Auto invest

Toegegeven! Dit onderdeel werkt als een trein. Het instellen van een auto invest strategie is ontzettend makkelijk en tot op heden heb ik vrijwel nooit te maken gehad met cash drag (te weinig beschikbare leningen).

Hier zie je mijn auto invest settings:

Auto invest settings Peerberry

Vergeet niet dat ik sinds mijn herbeoordeling van het platform alleen werk met de vier eerdergenoemde loan originators.

Ontbreken secondary market

Op Peerberry heb je geen mogelijkheid om je leningen sneller te verkopen en zul je moeten wachten tot het eind van de looptijd van de lening. 

Dit is echter geen heel groot nadeel, want het grootste deel van de leningen bestaat uit kortlopende leningen. Op het moment van schrijven heeft 86% van de aangeboden leningen een looptijd van korter dan een maand. Bovendien is slechts 11% van mijn huidige leningen te laat met terugbetalen.

Oftewel, zodra je je auto invest pauzeert heb je binnen één maand het grootste deel van je geld terug. Daarnaast kun je de auto invest ook zo instellen dat je bijvoorbeeld niet investeert in leningen met een looptijd van langer dan een x-aantal dagen. 

Daadwerkelijk rendement 

Dit is een bepaalde rekensom die een beetje ingewikkeld is, maar het komt neer op het volgende. Peerberry laat de Net Annual Return zien in het dashboard.

Net Annual Return

Het daadwerkelijk rendement per jaar valt het beste uit te drukken in de Extented Internal Rate of Return (XIRR). Dit komt er in praktijk op neer dat het daadwerkelijk rendement iets lager is, waarschijnlijk tussen de 11 en 12%. 

Het team

Om te kunnen bepalen hoe stabiel een platform is, kun je kijken naar de mensen achter het platform. Op de website van Peerberry staan acht* personen met naam en toenaam en een link naar hun LinkedIn profiel. Dit is goed, want het geeft je de mogelijkheid om hun tot op zekere hoogte te screenen. Echter, vier personen is niet veel. 

Peerberry team

* Dit waren eerst vier personen, maar nadat ik duidelijkheid beng aan eisen online zijn ze hier meer mensen gaan toevoegen. Oftewel, er zit schot in de zaak.

Een snelle Google search leert dat de CEO in ieder geval in meerdere interviews optreedt van bekende crowdlending bloggers. Nogmaals, dit is een positief signaal, maar ik wil hier verder niet te zwaar aan tillen. Naar mijn mening is vooral het ontbreken van dergelijke transparantie een slecht signaal. Kortom, Peerberry scoort hier redelijk goed op.

Eigenaarschap

Uit dit interview blijkt dat het eigenaarschap van het bedrijf momenteel is handen ligt van twee private personen en dat Aventus Group niet langer de eigenaar is, maar een belangrijke samenwerkingspartner. Ik ben er dankzij mede investeerders achter wie dit zijn (Ivan Butov & Genrik Baitiul). 

Nadat ik contact heb gezocht, heeft Peerberry hier netjes openheid over gegeven. Echter, zijn dit weinig publiekelijke personen en weet ik maar weinig over hun motivatie en plannen met Peerberry. Hierdoor ben ik deels gerustgesteld, maar nog niet 100%.

Financiële situatie Peerberry

Mintos publiceert de jaarverslagen gecontroleerd door de accountants van EY gewoon op de website. Peerberry heeft mij hun financiële statement 2018 toegestuurd op aanvraag. Hieruit blijkt dat het platform winstgevend was in 2018. Verder is het lastig om hieruit conclusies te trekken, omdat dit weinig zekerheid geeft. 

Loyaliteitsprogramma

Vanaf bepaalde bedragen krijg je extra rendement. Ondanks dat deze bedragen veel te hoog zijn voor mijn portfolio en de bevindingen die ik heb gemaakt, kan het voor hele grote investeerders aantrekkelijk zijn om snel geld te verdienen op deze manier. 

Loyaliteitsprogramma

Wie kan zich registeren en hoe werkt dit?

Je moet 18 jaar oud zijn en uit Europa komen/ daar wonen. Net als op andere crowdlending platformen moet je een Know Your Customer (KYC) procedure doorlopen waarbij je je eigen identiteit bevestigt. Dit hoeft niet bij het aanmaken van een account, maar het is vereist voordat je je geld eraf kan halen. Dus ik raad aan om dit direct te doen.

Geld overmaken moet op dit platform handmatig naar een bank in Letland. De gegevens hiervan staan op de ‘deposit’ pagina.

Wat als Peerberry failliet gaat?

In principe sluit je een overeenkomst met de loan originators, dus zou deze overeenkomst moeten blijven staan als Peerberry failliet gaat. Echter, ben ik sceptisch in een dergelijke situatie. Hoe Lang gaat dit duren? Wie gaat hiervoor zorgen? etc.. Natuurlijk is het goed dat dit zo geregeld is, maar in een land met beperkte wetgeving hecht ik hier beperkte waarde aan.

Mijn ervaringen met Peerberry

Zelf investeer ik op dit platform sinds september 2019. Dit beviel altijd goed, waardoor ik mijn inleg in de loop der tijd heb verhoogd. 

Na problemen met andere platformen in december 2019 en januari 2020 heb ik mijn onderzoek naar dit platform opnieuw gedaan. Hieruit zijn zoals je hebt kunnen lezen toch enkele kritieke punten naar voren gekomen.

Peerberry als spreiding naast Mintos

Mijn favoriete P2P platform is Mintos, maar omdat ik niet al mijn geld op één P2P platform wil hebben staan houd ik ook andere platformen aan. Peerberry is één van deze platformen.

Ter vergelijking. Op Peerberry werk ik met 4 geselecteerde loan originators en op Mintos met zo’n 20 verschillende loan originators. Ik wil dus op zijn minst een verhouding aanhouden, waarbij mijn inleg op Mintos altijd 5 maal groter is dan mijn inleg op Peerberry. 

Kwaliteit over kwantiteit

Als ik iets heb geleerd van omvallende platformen is dat het niet alleen gaat om spreiden, maar ook zeker om de kwaliteit van de platformen. Peerberry als platform kan bij lange na niet tippen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van Mintos. Desondanks bieden ze wel enkele goede loan originators aan, waardoor ik extra spreiding aanbrengen in mijn portfolio, zowel op het niveau van loan originators als over platformen.

Conclusie Peerberry review

Kortom, Peerberry kan een optie zijn voor investeerders die op een snelle/korte termijn flinke winst willen behalen. Dit is mogelijk dankzij het gebruiksgemak van het platform en de korte termijn leningen.

Ben jij nieuw op het gebied van P2/crowdlending en nog niet actief op Mintos? Dan kun je beter eerst deze review lezen, omdat Mintos verder is qua platform en loan originators dan Peerberry. 

Ik blijf Peerberry monitoren en zal mijn review updaten wanneer er veranderingen plaatsvinden.

Disclaimer: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Daarnaast bevat deze post affiliate links.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp