Oneplanetcrowd review: duurzame impact via crowdfunding

Logo oneplanetcrowd

In deze review van het crowdfunding platform Oneplanetcrowd lees je alles wat je moet weten, voordat je begint met het doen van investeringen. Hiervoor heb ik dit platform zelf onderzocht als potentieel investeringsplatform en gesproken met medewerkers van Oneplanetcrowd. Zij hebben mij als eerste persoon buiten Oneplanetcrowd inzicht verschaft in de historische behaalde rendementen. Tot slot, heb ik mijn vader geïnterviewd, die al sinds 2014 actief investeert op dit platform. 

Mijn ervaringen met het platform zijn minimaal, maar ik heb wel ervaring met 10 andere soortgelijke platformen. Mijn portfolio bestaat grotendeels uit buitenlandse platformen en het Nederlandse platform Crowdrealestate. Ik heb Oneplanetcrowd onderzocht, omdat ik op zoek ben naar meer Nederlandse platformen in mijn portfolio.

Wanneer jij een duurzame impact wil maken op de samenleving dan is dit platform echt iets voor jou. Als je hierbij een goed rendement wil behalen, dan zul je goed moeten onderzoeken in welke projecten jij investeert. In deze review zal ik je precies uitleggen hoe dit zit. 

Wat is oneplanetcrowd?

Oneplanetcrowd is een crowdfunding platform dat al sinds 2012 investeerders en ondernemingen samenbrengt op één platform. Via het platform investeren ongeveer 35.000 mensen in duurzame ondernemingen en projecten. Het voordeel voor deze partijen is dat zij zo gemakkelijker investeringen kunnen ophalen, waardoor ze de mogelijkheid hebben om sneller te groeien en sneller een impact te maken op de samenleving. Investeren kan al vanaf 250 euro per project.

Tijdlijn Oneplanetcrowd uit de OPC investment sheet

Bekende voorbeelden van afgeronde financieringen via Oneplanetcrowd zijn VanMoof, Fairphone, SnappCar en Plugify. 

More than money

Het platform hanteert niet voor niets de slogan: “More than money”.

Volgens de website van Oneplanetcrowd krijg je financieel rendement op je investeringen, maar ik wil hier een opmerking bij plaatsen. Je moet hier namelijk wel goed onderzoek voor doen en/of simpelweg een beetje geluk hebben. Dit zal ik later verder toelichten.

Persoonlijk vind ik het fantastisch dat er dergelijke platformen zijn om innovatieve en duurzame ondernemingen te helpen. Op deze manier kunnen we met z’n allen de wereld een stukje beter maken. Alleen al deze missie is een goede reden om dit platform te overwegen.

Maargoed, voor niets komt alleen de zon op natuurlijk.

Zonsopkomst

Typen investeringen

Om goed te begrijpen hoe Oneplanetcrowd werkt, moet je bekend zijn met de volgende twee typen leningen. Ten eerste, de gewone ‘normale’ lening aan een bedrijf, die hierover rente betaalt en de lening aflost. Ten tweede, de converteerbare lening, waarbij je als investeerder altijd binnen drie jaar de mogelijkheid krijgt om aandelen te kopen (met korting) en dus deels eigenaar wordt van een onderneming. Het rendement, de risico’s en de looptijden verschillen hierbij sterk. 

verschil lening en converteerbare lening
Bron: oneplanetcrowd.nl

Kortom, bij een lening kun je redelijk goed naar het rendement kijken, maar bij een converteerbare lening niet. Ga je op het moment dat de optie wordt aangeboden wel of niet converteren? Uiteindelijk kan het bedrijf op papier heel veel waard worden (en dan heb jij aandelen plus een mooi rendement op papier). Echter, hier heb je pas wat aan, zodra je de aandelen daadwerkelijk verkoopt.  

Statistieken

Uit cijfers van crowdfundingcijfers.nl blijkt dat Oneplanetcrowd al meer dan 57 miljoen in investeringen heeft opgehaald bij investeerders, waardoor ze de 6e plek van Nederland behalen wat betreft grootte van funding. Sinds de oprichting is er al een groot aantal projecten gefinancierd. Dit laat zien dat we te maken hebben met een serieuze speler. 

Kerncijfers Oneplanetcrowd via crowdfundingcijfers.nl

Het platform haalt een consistente stroom van nieuwe projecten binnen en weet hier voldoende investeerders voor te vinden. Dit is een goed signaal voor de continuïteit van het platform.

Totaal gefinancierd

Een nadeel dat ik ben tegengekomen is dat het bedrijf zelf geen geschat rendement geeft per investeerder rondom het actuele rendement aan de hand van de netto rendement methode van de AFM. In gesprekken met de medewerkers hebben zij laten weten dat hier momenteel aan gewerkt wordt door de technische mensen. De verwachting is dat dit eind Q1 online staat. Het gemiddelde netto rendement hebben zij mij wel laten weten en vind je iets verderop.

Tot op heden is 3,27% van het door particulieren uitgeleende geld niet terugbetaald. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde bij de top 5 platformen, waar dit percentage tussen de 1% en 6% schommelt. Kortom, de combinatie van deze twee dingen is iets om rekening mee te houden. 

overige statistieken oneplanetcrowd

Rendement

Zoals zojuist vermeld geeft dit platform zelf geen inschatting van het rendement (echter hebben zij mij dit wel toegestuurd). Het is ook mogelijk om bij de projecten te kijken naar het beloofde rendement. Dit schommelt tussen de 4 en 7%. 

Het rendement verschilt per type lening dat je financiert. Doordat je bijvoorbeeld te maken hebt met converteerbare leningen is het ook vrijwel onmogelijk om het echte rendement te berekenen. Als jij besluit om te converteren naar aandelen kunnen deze of heel veel waard worden of volledig verdampen. Zo heeft de converteerbare lening van SnappCar momenteel een geschat rendement van 100%. 

Netto rendement methode AFM

Dit is ongepubliceerde informatie via de medewerkers van Oneplanetcrowd.

Het gemiddelde netto rendement volgende de methode AFM is 2,27% is op de ‘gewone’ leningen. 

Bij de netto rendementsberekening volgens de methode AFM wordt gecorrigeerd voor afboekingen (3,27%) en kosten (0,8% op jaarbasis). 

Helaas valt er niks te zeggen over het rendement op converteerbare leningen.

Geluk of wijsheid?

glazen bol

Denk eens na over de volgende twee scenario’s die zich voor kunnen doen.

Aan de ene kant, stel dat jij in 10 leningen 250 euro investeert en precies één van deze leningen niet terugbetaalt, dan loop je tegen 10% extra verlies aan. Met een gemiddeld rendement van 2,27% maak je dan dus verlies, tegelijkertijd heb je wel een duurzame impact gemaakt.

Aan de andere kant, stel dat jij 10 goede converteerbare leningen kiest, deze omzet naar aandelen en deze bedrijven allemaal veel waard worden. Je kunt dan een flink rendement behalen en je hebt de wereld een betere plek gemaakt.

Was het achteraf gezien geluk of wijsheid als jij dan een goed rendement hebt behaald? You tell me. Het tweede scenario klinkt in ieder geval aantrekkelijker dan aandelen van oliemaatschappij Shell kopen.

Rendement vs. duurzaamheid vs. tijdsinvestering

Bij Oneplanetcrowd gaat het niet alleen om het rendement. Het gaat om impact maken op de samenleving. Als jij gelooft in een bedrijf als SnappCar, hierin investeert en dit bedrijf uiteindelijk veel waard wordt, dan kun je zomaar een heel mooi rendement gaan maken.

Alleen naar rendement kijken zou dus flauw zijn, maar Oneplanetcrowd blijft een bedrijf en geen stichting. Ze hebben een winstoogmerk en daar mag je als investeerder iets voor terug verwachten.

Kortom, je zult vooral goed onderzoek moeten doen naar de projecten om te bepalen of jij erin investeert vanwege het rendement of omdat je in de missie van het bedrijf dat financiering zoekt gelooft. 

Wanneer ik puur en alleen naar het rendement vs. de tijdsinvestering kijk, denk ik dat alternatieven zoals indexbeleggingen een betere optie zijn. Tenzij je een aantal goede converteerbare leningen uitzoekt en hier flinke winst op maakt.

Kosten 

Oneplanetcrowd rekent een beheerfee van 0,8% op jaarbasis (0,2% per kwartaal). Zij verrekenen dit met de betalingen die jij terugkrijgt. Persoonlijk vind ik dat fijn, want dan hoef je niet eerst extra geld aan kosten te betalen over je investering, zoals bij Crowdrealestate.  

Dit neemt niet weg dat ik het jammer vind dat de investeerder deze vergoedingen betaalt in plaats van de partijen die investering zoeken. De beheerfee is ook pas in het leven geroepen na enkele jaren, dus kennelijk zag Oneplanetcrowd zich hiertoe genoodzaakt. 

Het lijkt mij vrij logisch dat ik geen fan ben van kosten in het algemeen, want die drukken je rendement. Desondanks snap ik dat dit platform het niet voor niks kan doen en wanneer we dit vergelijken met bijvoorbeeld de fee op Crowdrealestate van 0,9% dan lijkt de hoogte hiervan redelijk te zijn.

Tot slot, is er een loyaliteitsprogramma, waarbij je als loyale investeerder tot 50% korting kan krijgen op deze beheerfee. Je betaalt dan nog maar 0,4% op jaarbasis. Je komt in aanmerking voor dit programma vanaf 5 investeringen.

De risico’s van investeren via Oneplanetcrowd

Bij het beoordelen van dergelijke platformen kijk ik naar de volgende twee risico’s:

 1. Het platform risico
 2. Het project risico

Het platform risico is het risico dat een platform ophoudt te bestaan, bijvoorbeeld doordat het niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

Het project risico houdt in dat er projecten van leningnemers op het crowdfundingplatform staan die uiteindelijk hun lening niet terugbetalen. 

Het platform risico

Oneplanetcrowd heeft de gevolgen van dit risico geminimaliseerd voor jou als investeerder, doordat je juridische overeenkomsten direct afsluit met de leningnemer en niet met het platform. Al gaat het platform failliet, dan blijven jouw afspraken met de bedrijven bestaan. Dit wordt uitgebreid omschreven in het continuïteits scenario

Bovendien acht ik het risico klein dat er iets gebeurt, waardoor dit platform omvalt. Ten eerste, omdat het platform al een tijd bestaat. Ten tweede, laat het een continue groei zien. Ten derde heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Oneplanetcrowd International BV een ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden verleend. Ten vierde, verwacht het platform in 2020 break-even te draaien op EBITA (winstgevendheid) en in 2021 winstgevend te worden.

Het project risico

Het project risico op dit platform is aanwezig en kunnen we zelfs in een getal uitdrukken. Dit is de kans dat een project niet terugbetaalt. Tot op heden geldt dit voor 3,27% van het geleende geld. Het is niet gek dat dit gebeurt en op een schaal van 250 gefinancierde projecten lijkt het in eerste instantie mee te vallen. Zeker wanneer je er meer in zit voor de duurzaamheid dan voor het maken van rendement. Desalniettemin, is het niet leuk als meerdere projecten van jou niet kunnen terugbetalen. 

Een ding dat mij tegenviel, is dat Oneplanetcrowd bij bijvoorbeeld converteerbare leningen bedrijven wel toetst op venture capitalist maatstaven, maar geen volledig onderzoek verricht (due diligence). Persoonlijk zie ik graag dat dit wel gebeurt. 

Wanneer ik mijn geld beschikbaar stel tegen relatief lage rendementen dan loont het in het geval van de kleine bedragen, waarmee ik investeer niet om hier uren van onderzoek in te steken (250 euro met 2,27% rendement is 5,68 euro rendement op jaarbasis). Daarom vind ik dat het platform dit zo goed mogelijk hoort te doen voor alle investeerders. 

Hoe meer onderzoek een platform doet, hoe beter dit is voor mij als investeerder. 

Voorbeeldprojecten

Zoals al eerder genoemd is één van de meest succesvolste campagnes op OneplanetCrowd de financiering van VanMoof. Van deze slimme en elektrische fietsen rijden er inmiddels al meer dan 120.000 rond. VanMoof verbrak alle records door in 12 uur het Nederlandse maximum van 2,5 miljoen euro op te halen en haalde niet veel later nog eens 5,1 miljoen op bij 51 investeerders via Oneplanetcrowd. 

Vanmoof crowdfunding

Op het moment van schrijven staat er een investering open, waarbij je een lening kan verstrekken aan Donkey Republic, een bedrijf dat deelfietsen verhuurt. Het bedrijf belooft hier een rendement van 6% per jaar op en de looptijd is 47 maanden (+2% in Donkey krediet).

Openstaande projecten, inclusief donkey republic

Mijn ervaringen met Oneplanetcrowd

Ik heb uren onderzoek gedaan naar dit platform en de mensen gesproken. Het valt mij op hoe overzichtelijk het platform is, dat de mensen enorm bereid zijn om vragen te beantwoorden en mee te helpen om transparantie voor de investeerder te creëren. 

Zoals eerder al beschreven heb ik zelf (nog) geen ervaring met investeren op dit platform. Daarom heb ik mijn vader een aantal vragen gesteld over zijn ervaringen. Hij is als loyale investeerder actief in meer dan 15 projecten en vindt de hoogte van het rendement ondergeschikt aan duurzaamheid. Bovendien heeft hij na al die jaren winst gemaakt op dit platform, maar hij heeft wel een aantal wijze lessen. 

Zo vader, zo zoon zullen we maar zeggen.

Zo vader, zo zoon

Ervaringen van een Oneplanetcrowd investeerder

Mijn vader investeert sinds eind 2014, zit in meer dan 17 projecten waaronder zowel gewone leningen als converteerbare leningen en is tot nu toe heel blij met het platform. Hieronder heb ik zijn antwoorden samengevat uitgewerkt.

Hans, investeerder

Wat zijn je ervaringen over het algemeen?

Oneplanetcrowd is één van de beste platformen waarin ik investeer qua gebruiksvriendelijkheid. Ik denk dat geen enkel ander bedrijf betere analyses maakt van de projecten. Daarnaast heb ik ik op dit platform winst gemaakt en een heleboel duurzame projecten gesteund. Voor mij is rendement maken niet meer het belangrijkste. Ik ben tevreden over dit platform. 

Wat kun je zeggen over het echte rendement?

Hmm, dat is lastig, dit is moeilijk terug te vinden en ik heb enkele leningen geconverteerd. Ik kan het dus echt niet zeggen. Ik weet wel dat ik tot op heden niet met afschrijvingen te maken heb gehad. Er is wel één project dat herstructurering heeft aangevraagd.

Op andere platformen zoals geldvoorelkaar (#1) Lendahand (#9) heb ik al wel te maken gehad met afboekingen. De kans bestaat dat dit ook gebeurt met mijn leningen op dit platform, maar daar houd ik rekening mee. Ik steun in ieder geval goede projecten en ik heb ook een aantal aandelen lopen die het goed doen. 

Herstructurering? Dat heb ik niet eerder gehoord.

Ja, het bedrijf kon niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Als investeerder krijg je dan een voorstel om het bedrijf uitstel te verlenen. Ik ben toen akkoord gegaan met het voorstel waarbij ik wel rentebetalingen krijg, maar de lening pas later wordt afgelost. Ik weet niet of het bedrijf het uiteindelijk gaat halen, maar dat gaan we meemaken. Dit werd allemaal hartstikke goed geregeld en gecommuniceerd.

In welke type leningen investeer je en waarom?

Ik heb in zowel gewone leningen als converteerbare leningen geïnvesteerd. Momenteel heb ik wel even genoeg aandelen verzameld van bedrijven dus investeer ik vooral nog in gewone leningen. Uiteraard houd ik de projecten goed in de gaten en kan ik per project kijken of ik hier wel of niet alsnog in wil investeren. 

Wat is in jouw ogen het grootste risico?

Het projectrisico. Het blijft soms een beetje een gok. Ik analyseer alle projecten en tot op heden is dit dus nog helemaal goed gegaan.

Zou je dit platformen aanraden aan anderen?

Ja, maar je moet wel weten waar je aan begint en goed je onderzoek doen. Ik kan door geld beschikbaar te stellen iets terug doen voor de samenleving, dat vind ik belangrijk in mijn overwegingen. 

Tot slot, wat is je favoriete duurzame investering via Oneplanetcrowd en waarom?

SnappCar, vanwege de duurzame impact van deelauto’s en doordat deze converteerbare lening nu al twee keer meer waard geworden dan de initiële waarde. 

Samenvatting voor-en nadelen Oneplanetcrowd

Voordelen

 • Een laag platform risico en goede zekerheden als het platform failliet gaat door de aanwezigheid van Stichting Custodian Agent OPC
 • Je maakt het mogelijk voor anderen om een duurzame impact te maken op de samenleving
 • Als je het goed doet, maak je hier ook rendement op en als je het heel goed doet ook heel veel rendement
 • Het platform is, in vergelijking met andere platformen transparanter, gebruiksvriendelijker en gedetailleerder

Nadelen

 • Het gemiddelde rendement is relatief laag en de risico’s op een negatief rendement zijn aanwezig
 • Je moet vrij veel tijd steken in het analyseren van projecten
 • Als kleine investeerder betaal je hogere kosten, wat je rendement drukt
 • Geen volledige due dilligence bij bijvoorbeeld converteerbare leningen
 • Je moet enige kennis van converteerbare leningen hebben en van de bedrijven waarbij je deze afsluit om te weten wat het beste is om te doen, zodra je deze optie krijgt aangeboden

Conclusie

Oneplanetcrowd stelt investeerders in staat om een gegarandeerde duurzame impact te maken met een gemiddeld rendement van 2,27% en kans op flinke uitschieters naar boven. Mits je de juiste converteerbare leningen uitzoekt. Uiteraard geldt het omgekeerde ook als je de verkeerde leningen kiest.  Wil jij duurzaam investeren en herken jij je in de slogan ‘more than money’? Dan is dit platform voor jou een goede optie. 

Registreer je dan via deze link. Je support hiermee deze blog, waardoor ik ook andere platformen kan onderzoeken. 

Vind jij het vooral belangrijk om winst te maken? Dan zijn er waarschijnlijk betere alternatieven, zoals indexbeleggingen of de buitenlandse crowdfunding/crowdlending platformen. Rentepercentages op de buitenlandse platformen lopen al snel op tot 15%. Een andere optie is om mijn review van Crowdrealestate te lezen.

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet. In sommige gevallen maak ik gebruik van affiliate links.

Deel met je vrienden

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Mijn E-book

De ultieme gids om simpel te beleggen

3D e-book

Recente blogposts

Deze post heeft 5 reacties

 1. Interessant, was zelf nog niet bekend met dit platform. Ga het komende maanden eens in de gaten houden.

 2. Interessant artikel en helder geschreven! Zeker een platform om te overwegen.

 3. Eens met je pa! Ik heb een project lopen: het vliegend hert (windmolen). De eerste rente heb ik al binnen. Heel overzichtelijk platform, snel geregeld, soms moet je wel snel zijn om je in te schrijven (in mijn geval was het doel binnen een paar dagen al gehaald, in zo’n geval sluit de inschrijving). Het project waar ik aan deelneem betaalt na een jaar terug of geeft de mogelijkheid terug te betalen in energie (en dus schone Nederlandse wind energie 😉) wat jaarlijks op mijn energie rekening in mindering wordt gebracht (hoe dat gaat moet ik nog zien) Hierdoor kan je uiteindelijke rendement oplopen tot 8%.

  1. Leuk om te horen dat je ook tevreden bent!

   Herkenbaar inderdaad dat projecten snel vol zitten. Dit laat ook wel zien dat dit soort platformen heel snel in populariteit toenemen. Mensen hebben echt een behoefte aan alternatieve investeringen en de platformen voorzien steeds beter in deze behoefte.

   Goed bezig met de duurzame beleggingen (Y)

Geef een reactie

Sluit Menu