Mintos review

Mijn ervaringen na meer dan 2,5 jaar investeren en meer dan 2.000 euro winst

Logo Mintos

Mintos is snel populair aan het worden. Dit komt doordat je op dit platform makkelijk geld kan verdienen. En, wie wil dit nu niet? 

In dit artikel deel ik op basis van mijn jarenlange ervaring met investeren op Mintos alles wat je moet weten om te beginnen. Een andere optie is om mijn video’s te bekijken. 

Heb jij nog geen account? Aanmaken kan via deze link. Je krijgt dan 0.5% bonus over het bedrag wat jij hebt belegd in de eerste 90 dagen.

Wat is Mintos?

Een Lets platform waarop jij geld uit kan lenen aan bedrijven die dit vervolgens weer uitlenen aan hun klanten. Bijvoorbeeld voor de financiering van hun hypotheek of nieuwe auto. Deze bedrijven noemt men loan originators. Mintos bestaat sinds 2015, heeft meer dan 180 medewerkers en op het platform is al meer dan 4,8 miljard euro uitgeleend door meer dan 263.000 investeerders.

Volume leningen op Mintos is meer dan 4 miljard euro

Het rendement dat je kan verwachten

Het rendement wat je kan verwachten op Mintos ligt momenteel tussen de 11-12%. Helaas, was dit enkele jaren geleden nog 15-16%. Desalniettemin, is dit een ontzettend hoog rendement. Stel dat jij 5.000 euro op Mintos zet en hier 10 jaar 11% rendement op maakt dan maak je over 10 jaar gemiddeld bijna 1.000 euro winst per jaar. 

Het verwachte rendement op Mintos

De kosten van beleggen via Mintos 

Er zitten geen kosten aan beleggen via Mintos. Een account aanmaken, beleggen, geld storten en geld uitkeren zijn allemaal gratis. Het platform verdient geld door een fee/ percentage in te houden bij de bedrijven die leningen uitzetten. 

De risico’s van beleggen via Mintos

Dit zijn de drie niveaus waarop je risico loopt: 

 1. Mintos gaat failliet. Je bent waarschijnlijk (een deel van) je geld kwijt. Beleg daarom altijd alleen met geld dat je bereid bent te verliezen. Ondanks dat deze kans klein is gezien de staat van dienst, het grote volume van leningen en het grote aantal klanten. 
 2. Een loan originator kan niet aan de verplichtingen voldoen. Onder Mintos hangen 60+ verschillende bedrijven die leningen aanbieden. Het kan gebeuren dat één of meerdere loan originators failliet gaan. Dit is in het verleden al meerdere keren gebeurd. Deze kans is echter kleiner als je van te voren uitzoekt welke loan originators jij wil gebruiken. Ik heb tot op heden nog geen euro af hoeven te boeken.
 3. Iemand die een lening afneemt kan niet terugbetalen. Zolang je buy-back garantie leningen hebt dan staat de loan originator hiervoor garant. 

Hoe kan ik de risico’s beperken?

Hieronder lees je wat je kunt doen per risico om dit zo klein mogelijk te maken:

 1. Zet niet al je spaargeld op één platform en houd de inleg beperkt. Wil je meer inleggen dan kun je uitbreiden naar andere P2P platformen zoals: Robocash en Peerberry
 2. Spreid over loan originators en doe voldoende onderzoek naar de loan originators waarin jij belegt. Bekijk mijn auto-invest criteria om te zien in welke loan originators ik beleg.
 3. Beleg alleen in leningen met een buy-back garantie! De loan originator garandeert dan dat zij de lening van je terugkopen als hun klant 60 dagen te laat is met terugbetalen.

De belangrijkste termen die je moet kennen voordat je begint

Definities begrippen voor beginners op Mintos

Loan originator

Een loan originator op Mintos is een partij die leningen verstrekt aan particulieren. Een voorbeeld hiervan is Mogo (A-rating). Deze partij leent geld uit aan particulieren voor een nieuwe auto. Mintos is het platform waarop deze loan originators voldoende financiering ophalen. 

Mintos buy-back guarantee

De Mintos buy-back guarantee geeft terugkoop garantie wanneer leningen niet worden betaald. Op de blog van Mintos lees je hoe dit werkt. Buy-back guarantees werken verschillend per platform. Laat je dus niet misleiden door het woord garantie. 

In het geval van Mintos geldt de buy-back guarantee zowel voor de opgebouwde rente als voor het geïnvesteerde bedrag. Oftewel, je krijgt ook de misgelopen rente vergoed. De garantie wordt afgegeven door de loan originator, niet door Mintos.

“Iedere garantie is alleen zo sterk als de entiteit die ervoor garant staat” – P2P millionaire

Auto invest

Bij auto invest stel je zelf de criteria op waar leningen aan moeten voldoen waar jij in wilt beleggen. Vervolgens belegt Mintos automatisch in de leningen die voldoen aan jouw criteria.  Om dit goed te doen is het verstandig om wat meer onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de loan originators.

Het is onmogelijk om handmatig leningen te selecteren. Een andere optie om te investeren is via “Invest & Access”, dit heb ik geprobeerd, maar raad ik af.

Later in dit artikel ga ik dieper in op hoe je auto invest in kan stellen en waarom ik Invest & Access afraad.

Mijn ervaringen met Mintos na meer dan 2,5 jaar investeren

Ik investeer op Mintos sinds juni 2017 en ben destijds begonnen 5.000 euro. Dit geld was in juni 2019 al 6.500 euro waard, zonder dat ik hier veel naar om heb hoeven kijken. Dit komt door het rente-op-rente effect en de automatische opties. Ondanks dat ik heel blij ben met dergelijke winsten heb ik ook door schade en schande moeten leren. Hopelijk heb je daarom iets aan de tips van deze ervaren rot.

Mijn Mintos statistieken

 • Startdatum: juni 2017
 • Inleg: 5.000 euro
 • Onttrekkingen: 1.128,03 euro
 • Net Annual Return: 11.71%
 • Leningen meer dan 60 dagen te laat: 357,99 euro

*Laatste update: 7 december 2019*

Overzicht mijn mintos account met de balans, return en aantal investeringen.

Nieuwe NAR (Net Annual Return) berekening

Begin 2020 heeft Mintos bekend gemaakt de NAR vanaf nu anders te berekenen. Hierbij worden alle bonussen inclusief cashbacks en refer-a-friend meegenomen in de berekening.

Een overzicht van mijn huidige leningen

Hieronder zie je het overzicht van al mijn uitstaande leningen op dit moment. Alle leningen hebben een buy-back guarantee.

Uitstaande leningen Mintos

Ik heb risico’s op Mintos aan den lijve ondervonden

In 2,5 jaar heb ik al heel wat langs zien komen. Meestal gaat het om loan originators met problemen gerelateerd aan hun financiën of om veranderende wetgeving in een bepaald land. Het is belangrijk om te beseffen dat er sowieso ‘hick-ups’ plaats gaan vinden. In andere woorden, het is realistisch dat je ergens in de komende jaren tegen een gedeeltelijk verlies gaat oplopen. Daarom is het noodzakelijk om een goed plan te maken en het hoofd koel te houden.

Twee vragen die ik mijzelf stel zijn:

 1. Wat als Mintos omvalt?
 2. Wat als deze Loan Originator omvalt?

Mintos valt om

Het ergste dat kan gebeuren is dat Mintos omvalt. Het platform bleek een scam te zijn of de CEO gaat er met het geld vandoor. Tegen deze risico’s kun je je op Mintos niet indekken. 

Door een gediversifieerd portfolio aan te houden kijkende naar al je beleggingen kun je deze risico’s wel opvangen. Ik beleg daarom ook op andere P2P platformen, P2B platformen en in indexfondsen. Hoe ik dit exact doe kun je lezen in mijn e-book. 

Wat de kans is dat dit gebeurt weet niemand. Ik weet alleen dat Mintos van alle crowdlending platformen het meest stabiele track-record heeft en daarom een goed platform is om mee te beginnen. Het platform is professioneel, heeft veel medewerkers en er gaan zeer grootte volumes aan geld doorheen. Ik ben dus niet bang dat Mintos omvalt.

Een loan originator valt om

Dan is er goed en slechts nieuws. Je bent waarschijnlijk een deel van je geld kwijt. Echter, tegen dit scenario kun je dingen doen op Mintos om de verliezen te beperken. 

Dit is tot nu toe enkele keren gebeurd, waarvan de meeste problemen door een goede auto-invest strategie voorkomen hadden kunnen worden. Hierdoor heb ik zelf tot op heden pas problemen gehad met één loan originator. 

Namelijk, ‘Aforti’, t.w.v. 357,99 euro. Deze loan originator heeft zich enkele maanden niet aan de buy-back garantie gehouden. Gelukkig hebben we recent goed nieuws gehad en is dit bedrijf begonnen met terugbetalen. 

Het vervelende in deze situatie is dat Mintos in minder dan twee weken de rating heeft aangepast van B naar D en dat de auto-invest strategie zich niet automatisch update. Daarom heb ik recent mijn instellingen aangescherpt en controleer ik de instellingen vaker.

Ik zie het als een realistische kans dat er in de komende jaren nog een LO om gaat vallen. Daarom wil je 1) kwalitatief goede loan originators uitzoeken en 2) spreiden over verschillende loan originators. 

Spreiden over loan originators

Wanneer ik in 50 loan originators (LO’s) een even groot deel beleg zit ik overal voor 2% in. Met een gemiddeld rendement van 12% betekent dit dat wanneer er in een jaar 6 LO’s failliet gaan ik winst noch verlies maak. In tegenstelling tot de alternatieve platformen zoals bijvoorbeeld, Robocash (8 LO’s) heeft Mintos maarliefst 60+ LO’s. Dit voordeel kan je dus benutten op Mintos.

Uiteraard geldt dat wanneer je slechte LO’s uitzoekt met als enige doel: diversifiëren, je meer kans maakt om geld te verliezen dan wanneer je de juiste uitzoekt (Garbage in = Garbage out). Daarom hanteer ik een aantal criteria aan een LO. Wat deze criteria zijn leg ik verderop uit. 

In praktijk komen daardoor minder LO’s in aanmerking dan er beschikbaar zijn op Mintos. Bovendien heb je te maken met andere factoren, zoals de beschikbaarheid van leningen per LO. Echter, de gedachtegang is niet zo lastig te volgen, toch?

Mijn auto invest instellingen en hoe je dit kan instellen

Ga binnen je account naar Invest > Auto invest > Customer Strategy*

*Je kunt ook kiezen uit vooraf gedefinieerde Mintos strategieën. Hier maak ik geen gebruik van, simpelweg omdat de rentepercentages lager zijn. 

Let op: per december 2019 heb ik mijn instellingen aangescherpt.

Auto invest instellen in 4 stappen

Stap 1 

Beginscherm MIntos auto invest

 • Mintos rating: ik investeer alleen in A & B+ ratings. Later meer over ratings. 
 • Buy-back guarantee: ja
 • Loan types: alle
 • Countries: alle

Stap 2 

 • Kies welke rentepercentages je in wilt investeren. Ik wil minstens 10% rendement om de risico’s goed te maken. Indien Mintos deze leningen onvoldoende heeft in de toekomst is de meest logische optie om geld ervan af te halen en op platformen te zetten waar ze dit wel aanbieden.
 • Kies de looptijd van de leningen. In principe moet je dan wachten tot die looptijd voorbij is, maar je kunt je leningen ook verkopen op de tweedehandsmarkt als je het geld eerder nodig hebt. Voor mij is de looptijd dus van ondergeschikt belang.

Instellen termijn en rentepercentage van de lening

Nu is het zaak om bij de loan counter te kijken of er voldoende leningen zijn. Dit is heel handig, want als er onvoldoende leningen zijn gaat je strategie niet werken. Klik hiervoor op ‘show matching loans’. Belangrijk: vergeet daarna niet om ook te checken om hoeveel verschillende loan originators dit gaat door op ‘show loan distribution’ te klikken. Dit licht ik zo verder toe.

Loan counter Mintos

Stap 3 

 • Reinvest: ja (je wilt je geld zo snel mogelijk opnieuw automatisch beleggen)
 • Include loans already invested in: nee (je wilt spreiden)
 • Portfolio size: vul een bedrag in waarmee je voorlopig vooruit kan
 • Investment in one loan: in theorie geldt dat hoe meer kleine leningen je aan gaat hoe meer je risico spreidt. Echter, met de buy-back per LO maakt dat nu minder uit. Ik speel daarom met bedragen van maximaal 10 tot 50 euro per lening.

generieke informatie mintos auto invest

Stap 4 

Scherm waar je de verdeling van Mintos Loan Originators in kan stellen. Hies kies ik voor equal distribution

Klik op diversification settings. Je kunt hier kiezen voor de standaard instellingen (reset) gebaseerd op het bedrag wat de LO’s hebben uitstaan of je kunt ervoor kiezen om de verdeling gelijk te maken (change this to equal distribution).

Vergeet niet om je auto invest instellingen te controleren, op te slaan en de juiste prioriteit te geven. Dit ziet er als volgt uit:

verschillende auto invest strategieën prioriteren

Voor mensen die persoonlijke strategieën willen maken geldt dat je meerdere auto invest strategieën aan kunt maken. De prioriteit die je eraan geeft is vervolgens belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer je bij leningen met een looptijd meer dan 24 maanden een hoger rentepercentage verwacht. Hiervoor maak je dan 2 strategieën aan. Mintos zal vervolgens eerst leningen proberen te kopen volgens de criteria van de eerste strategie en doorgaan naar de tweede indien niks meer beschikbaar is voor de eerste strategie.

Mijn ervaringen met auto invest 

Het is momenteel niet gemakkelijk om zowel streng te zijn qua criteria, als om voldoende spreiding over loan originators te vinden. Het is dus zaak om een balans te vinden tussen voldoende beschikbare leningen over verschillende loan originators, zonder daarvoor onacceptable risico’s te nemen. Je kunt hiervoor met de instellingen spelen.

Vergelijken auto invest, invest & access en manual investing

 

Mijn ervaringen met Mintos Invest & Acces

Ik heb kort na de introductie van invest & access een deel van mijn portfolio hierheen verplaatst, alleen dat heb ik nu teruggedraaid. Destijds kwam dit onder andere door een tekort aan beschikbare leningen voor mijn auto-invest strategie en door de belofte dat je invest & access wel direct uit kan cashen en gewone leningen niet.

Na dit enkele maanden geprobeerd te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat ik ten eerste de controle wil houden over de loan originators waarin ik beleg en ten tweede dat ik mijn auto invest leningen ook direct kan verkopen en uit kan cashen via de secondary market. Kortom, ik werk weer volledig met een auto invest strategie.

Mijn ervaringen met Mintos ratings

Zelf beleg ik alleen in A & B+ leningen. Dit is een categorisatie gemaakt door Mintos. Hoe dit werkt lees je hier.

Het positieve van deze ratings is het bestaan ervan. Dit is tegelijkertijd ook het nadeel. Staar je niet blind op het oordeel van Mintos, maar blijf zelf je onderzoek doen. Mintos past ratings reactief aan. Daarom vergelijk ik de ratings van Mintos bijvoorbeeld met de ratings van explore P2P. Op deze website vind je tevens alle voorbeelden van loan originators in de problemen.

Mijn ervaringen met tweedehands markt (secondary market) op Mintos

Ik maak zelf alleen gebruik van de tweedehands markt wanneer ik geld uit wil cashen en ik heb zelf ooit een kleine test gedaan met kortingen geven.

Het eerste experiment wat ik heb gedaan is tegen een kleine korting (-0.2%) een deel van mijn leningen te koop aanbieden. Dit ging om een deel ID Finance en Mogo leningen (wat een te groot deel van mijn totale portfolio besloeg). Daarom wilde ik het aandeel van deze twee LO’s verkleinen en de secondary market testen. Dit verliep zonder problemen.

Daarna heb ik de tweedehands markt gebruikt om mijn leningen liquide te maken. Ik kon zonder problemen en zonder korting mijn leningen direct verkopen en het geld terugboeken naar mijn Raborekening. Bij mij en andere bloggers is dit tot op heden altijd zonder problemen gegaan.

Mintos app

Mintos werkt achter de schermen al tijden aan de apps voor Android en iOS. Beide apps zijn live en kunnen worden gebruikt. De functionaliteiten zijn tot op heden beperkt, dus veel meerwaarde bieden ze nog niet. Persoonlijk gebruik ik sowieso liever geen apps, omdat apps ervoor zorgen dat je vaak gaat kijken hoe het gaat en dat hoeft van mij niet zo vaak.

Mintos als onderdeel van mijn gehele beleggingsstrategie

Het percentage beleggingen op Mintos ten opzichte van mijn totale spaargeld is ~20% en daarmee in mijn ogen te hoog. Ik ben echter bereid op de korte termijn dergelijke risico’s te lopen, mede omdat het totaal ‘slechts’ om 5.000 euro gaat en niet om bijvoorbeeld 1 miljoen euro. 

Naast Mintos spreid ik mijn geld over andere P2P/P2B platformen zoals Crowdestor en Grupeer. Hierover lees je meer op mijn crowdlending portfolio pagina

Daarnaast spreid ik over andere meer veiligere categorieën zoals indexbeleggingen, Hoe ik dit allemaal balanceer lees je in mijn e-book.

Een Mintos account openen

Iedereen boven de 18 jaar kan een account aanmaken. Mintos is ook beschikbaar in een groot aantal landen buiten de Europese Unie.

Een account aanmaken kan via deze link. Bij het gebruiken van de link krijg je 0.5% extra rendement over je investering in de eerste 90 dagen. 

Je moet het registratieformulier invullen en je identiteit vaststellen. Dit doet Mintos op een moderne manier, waarbij je foto’s moet maken van je gezicht en paspoort. Vervolgens ben je binnen enkele minuten gecontroleerd. Dit moet volgens Europese wetgeving die het witwassen van geld tegen moet gaan.

Geld storten op Mintos met iDeal

Mintos is het enige crowdlendingplatform in mijn portfolio wat stortingen via iDeal aanbiedt. Je gaat naar deposit -> direct transfer -> iDeal. 

Geld overmaken via iDeal naar Mintos

Daarnaast kun je ook zelf geld overmaken. Je maakt gewoon het geld over naar rekening van Mintos. Dit proces heb ik zelf tot op heden altijd gebruikt, net als op mijn andere crowdlending platformen.

Geld overmaken naar de rekening van MIntos

 

Tips voor als je eenmaal bent begonnen

Mintos en de belastingdienst

Al het geld wat jij op Mintos hebt staan en de winst die je hier op maakt vallen in box 3. Dit vermogen is vrijgesteld van belasting tot een bedrag van 30.360 euro (of 60.720 euro met een fiscale partner). Daarna betaal je 30% belasting over een fictief rendement van 1,935% tot een bedrag van 71.650 euro. Oftewel, 0,59% over iedere euro boven de 30.360 euro. 

Hoeveel tijd kost beleggen via Mintos?

Dit hangt vooral van jezelf af. Het inlezen en aanmaken van een account is ongeveer een middag werk. Daarna kun je gemakkelijk om de 1 of 2 maanden inloggen om even te kijken of alles nog goed gaat, bijvoorbeeld door je auto-invest instellingen te controleren.

Geld van Mintos afhalen

Je kunt geld van Mintos afhalen, nadat je leningen hebt verkocht op de secondary market. Hier verkoop je de leningen door aan andere investeerders en gezien de grote vraag naar leningen is het geen probleem om deze te verkopen. 

Selecteer de leningen die je wilt verkopen en druk op ‘sell all’. Mintos zet de leningen nu te koop en je hebt deze binnen enkele uren verkocht. Let op dat je in de tussentijd je auto-invest hebt gepauzeerd, anders wordt dit geld opnieuw belegd. 

Voorbeeld overzicht van aangekochte leningen op Mintos

Zodra het geld op je balans staat ga je naar ‘withdraw’ en vul je het totaal in wat je uit wil laten betalen. Vervolgens staat het geld binnen twee dagen op je account. Ik heb dit zelf met succes meerdere malen gedaan.

Conclusie

Concluderend is Mintos een platform dat goed binnen mijn portfolio past. Ik denk niet dat Mintos zelf snel omvalt. De kans dat er loan originators om gaan omvallen is wel groot. Echter, door de juiste LO’s te kiezen hoop ik dat ik hier niet mee te maken krijg en dat ik zelf een fijn rendement overhoud. Kortom, ik vind de verhouding tussen het risico en rendement aantrekkelijk.

In dit artikel heb je voldoende geleerd om te beginnen met beleggen via Mintos. Je bent bekend met de risico’s en weet hoe je je hiertegen kan indekken. Daarnaast ken je de belangrijkste begrippen zoals ‘loan originator’, ‘auto-invest’ en ‘buy-back guarantee’. verder weet je alles wat ik heb geleerd in de 2,5 jaar die ik al investeer op dit platform. Tot slot, weet je hoe je geld kan storten en eraf kan halen. Kortom, je bent nu klaar om een account aan te maken.

Dat kan via deze link. Mintos geeft 0.5% bonus over het bedrag dat jij hebt belegd na 30, 60 en 90 dagen. Stel je begint met €3.000 dan krijg je na 30 dagen €15 bonus. Leg je binnen 90 dagen nog €2.000 extra in. Dan krijg je nog eens €10 bonus. 

Succes met het maken van je eerste rendement. 

Wil je nog verder de diepte induiken? Lees dan ook eens dit artikel: hoe veilig is Mintos echt?

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen en ben niet aansprakelijk. Beleggen op dit platform brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet.

Geef een reactie

Sluit Menu