Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Mintos ervaringen na 3 jaar investeren en 2.150+ euro winst

Mintos ervaringen na 3 jaar investeren en 2.150+ euro winst

Mintos account screenshot

Mijn ervaringen met Mintos gaan helemaal terug tot juni 2017. Destijds heb ik €5.000 gestort. In de tussentijd heb ik hier al meer dan €2.150 winst op gemaakt. Desondanks is ook het aantal (kleine) problemen toegenomen, waardoor investeren in ieder geval wat meer tijd is gaan kosten en de risico’s groter zijn geworden.

Ik hoop dat jij wat aan mijn ervaringen hebt en dat je een mooie winst kan maken of wijselijk besluit dat Mintos niet voor jou is weggelegd.

Logo Mintos

Voordat we beginnen

Ik ga ervan uit dat je bekend bent met Mintos en een account hebt aangemaakt en/of al een storting hebt gemaakt.

Niet bekend met Mintos? Lees dan eerst dit artikel waarin ik uitleg hoe Mintos werkt.

Mijn Mintos statistieken

Mintos statistieken 13 juni 2020
Afbeelding: 13 juni 2020

 • Startdatum: juni 2017
 • Inleg: 5.000 euro
 • Onttrekkingen: €3.225,65
 • Net Annual Return: 11.61%
 • Leningen meer dan 60 dagen te laat: €208,50

Huidige leningen overzicht

Hieronder zie je het overzicht van al mijn uitstaande leningen op dit moment. Alle leningen hebben een buy-back guarantee.

Overzicht huidige leningen

Die buy-back garanties is één van de dingen waar de crux in zit. De buy-back garantie is alleen wat waard als een bedrijf dat garant staat, zich er daadwerkelijk aan houdt. Helaas is dat niet altijd het geval, zoals ik hieronder uitleg.

Mijn (pijnlijke) ervaringen met de risico’s op Mintos

In 2,5 jaar heb ik al heel wat langs zien komen. Meestal gaat het om loan originators met problemen gerelateerd aan hun financiën of om wetgeving in een bepaald land. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat er betaalafspraken worden gemaakt en dat je geld later (of niet) terugkomt.

Het is belangrijk om te beseffen dat ‘hick-ups’ plaatsvinden. In andere woorden, het is realistisch dat je ergens in de komende jaren tegen een gedeeltelijk verlies gaat oplopen. Houd het hoofd koel en maak een goed plan.

In mijn artikel over loan originators bespreek ik bijvoorbeeld geschorste en failliete loan originators. Helaas ben ik niet volledig ongeschonden uit de strijd gekomen en ben ik tegen gedeeltelijke verliezen aangelopen. Tot op heden worden deze verliezen ruimschoots opgevangen door de winst, maar het bewijst dat investeren op Mintos wellicht niet voor iedereen een winstgevende zet is. 

Tot slot, is het denk ik goed om te beseffen dat Mintos een snelgroeiende bedrijf is met groeipijnen zoals ieder snelgroeiend bedrijf. Zo zit er weleens een technische fout in het platform of introduceert een nieuwe functionaliteit weer andere nieuwe problemen (pending payments is hier een voorbeeld van). Dit zijn geen levensbedreigende risico’s, maar ik wilde het toch even gezegd hebben. Investeren voor Mintos is niet voor mensen die volledige stabiliteit zoeken.

Mijn ervaringen met auto invest 

Mijn ervaring met het automatische deel van auto invest is goed. Indien je instellingen kloppen hoef je nooit naar je investeringen om te kijken en wordt alles automatisch geherinvesteerd. Dit werkt als een trein en hier heb ik niks op aan te merken.

Het is alleen niet altijd even makkelijk geweest om voldoende leningen te vinden die voldeden aan mijn criteria, zonder hiervoor onnodig extra risico’s te hoeven nemen.

Een tweede tip die ik mee wil geven is dat je af en toe je auto invest settings moet controleren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de rating van een LO is aangepast. Dan wordt dit echter niet automatisch in je auto invest settings verwerkt en ook niet in je huidige portfolio.

Wil je weten meer weten over auto invest lees dan dit artikel, waarin ik uitgebreid in ga op hoe je een goede auto invest strategie instelt en hoe ik dit zelf doe. 

Mijn ervaringen met Mintos Invest & Access

Auto invest vs. invest & access

Ik heb kort na de introductie van invest & access een deel van mijn portfolio hierheen verplaatst, alleen dat heb ik teruggedraaid.

Bij invest & access zeg je als het ware tegen Mintos: hier heb je een zak met geld, bepalen jullie maar in welke LO’s je dit investeert. In ruil voor directe liquiditeit (instant access to your money) leek dit een goed idee.

Er zijn echter twee grote nadelen. Ten eerste, geef je de controle weg over de loan originators waarin je investeert en tweede was “instant” helemaal niet zo “instant”. Het volledig uitkeren van je invest & access portfolio duurde bij mij enkele maanden. Dit beeld zie je terug bij andere investeerders. 

Daarom maak ik geen gebruik van deze manier van investeren.

Mijn ervaringen met tweedehands markt (secondary market) op Mintos

Op de tweedehands markt kun jij je leningen verkopen (met een premium of korting) verkopen aan andere investeerders. Stel dat je ooit wil stoppen met Mintos dan zet je dus al je leningen te koop om je geld direct liquide te maken. Je hoeft dan niet te wachten tot alle leningen terugbetalen.

Voor de beruchte biercrisis heb ik de tweedehands markt gebruikt om mijn leningen liquide te maken. Ik kon zonder problemen en zonder korting mijn leningen direct verkopen en het geld terugboeken naar mijn Raborekening. Dit was geweldig!

Totdat er tijdens de crisis als het ware een ‘bankrun’ ontstond. Andere investeerders zetten hun leningen tegen gigantische kortingen online. Er was zoveel aanbod op de tweedehandsmarkt dat je leningen vrijwel niet meer kon verkopen, tenzij je bereid was om dik verlies te maken. Dit heeft mij geleerd dat de secondary market niet altijd zo geweldig is als het lijkt. 

Alhoewel, een andere tactiek was ook mogelijk. Namelijk, tegen de stroom inzwemmen en al die leningen met hele dikke kortingen opkopen. Zelf heb ik dit in beperkte mate gedaan (hierdoor zie je een klein positief saldo in mijn overzicht bij secondary market transactions). Ik durfde het niet aan om geld bij te storten om dit te doen.

Mintos pending payments 

Linksboven in mijn account overzicht hieronder zie je ook pending payments staan. 

Dit betekent dat het geld wat de loan originator moet betalen nog niet binnen is bij Mintos, dus dat dit geld nog niet is bijgeschreven op je account. Je ontvangt gewoon rente over dit bedrag keer factor 1.2. 

Doordat er wekelijks een balans op wordt gemaakt tussen Mintos en de Loan Originators kan dit dus enkele dagen duren. Deze vertraging noemt men pending payments.

Mintos ervaringen

Dit systeem wordt door Mintos echter ook deels misbruikt om ervoor te zorgen dat er minder snel afboekingen (defaults) ontstaan. Het grootste deel van mijn pending payments zijn ook 60+ days late betalingen. Oftewel, betalingen die eigenlijk al teruggekocht hadden moeten worden. Dit gaat waarschijnlijk (deels) niet meer gebeuren, zoals je kan lezen in dit artikel.

Hoe betrouwbaar is Mintos?

Persoonlijk denk ik dat het platform Mintos betrouwbaar is, onder andere door:

 • Het platform bestaat al jaren, heeft veel investeerders en er gaat 5+ miljard in om.
 • Er werken ondertussen 140+ mensen
 • Je kunt er betalen met iDeal
 • Je kunt gebruik maken van 2-factor authentication
 • Geld storten- en eraf halen gaat zonder problemen
 • Het is één van de grootste crowdlending platformen van Europa

Kortom, hierdoor denk ik zelf dat het platform betrouwbaar is. Een betere vraag is wat mij betreft: “hoe groot is de kans dat ik hier na enkele jaren met winst van wegloop?” Het antwoord  daarop is lastig in te schatten en hangt voor een groot deel ook van jezelf af. Bijvoorbeeld door goed onderzoek te doen naar loan originators

Mintos als onderdeel van mijn gehele beleggingsstrategie

De belangrijkste les die ik heb geleerd is waarschijnlijk om heel goed te kijken naar de waarde van Mintos binnen mijn gehele portfolio in zowel absolute als relatieve zin.

Het percentage beleggingen op Mintos ten opzichte van mijn totale spaargeld was op het hoogtepunt 25% van mijn totale vermogen. Dit vond ik uiteindelijk te hoog. Je dient er altijd rekening mee te houden dat er een kans bestaat dat Mintos niet meer bestaat en jij je geld kwijt bent.

Daarom vind ik het beter om dit percentage terug te schroeven naar 10%. Procentueel gezien is dit percentage eigenlijk nog steeds te hoog, maar in absolute zin geeft dat een bedrag waarmee ik risico durf te lopen.

Vervolgens is het zaak om het volgende risico zo klein mogelijk te maken. Namelijk, dat een loan originator omvalt. Een bekende blogger die ik volg heeft 1.4 miljoen euro en heeft de regel dat hij maximaal 1% van zijn vermogen in een loan originator heeft zitten. Stel dat een loan originator omvalt dan kan hij dit opvangen. Ik raad je aan om met deze gedachtegang naar je portfolio te kijken.

Is 1% van je vermogen net als bij mij niet zo veel? Dan kun je natuurlijk ook zeggen ik wil maximaal €500(?) per loan originator investeren.

Mintos en de belastingdienst

Al het geld wat jij op Mintos hebt staan en de winst die je hier op maakt vallen in box 3. Dit vermogen is vrijgesteld van belasting tot een bedrag van 30.846 euro (of 61.692 euro met een fiscale partner). Daarna betaal je 30% belasting over een fictief rendement van 1,789% tot €72.798, ofwel ongeveer 0,54% over iedere euro boven je heffingsvrije vermogen.

Conclusie mijn ervaringen met Mintos

Na meer dan 3 jaar aan ervaringen met Mintos te hebben opgedaan heb ik mijn lessen opgeschreven in de hoop dat jij er iets aan zult hebben. Tot slot, hoop ik dat een manier hebt om te bepalen hoeveel geld van je totale portefeuille je bereid bent om te beleggen via Mintos.

Overtuigd dat Mintos iets voor jou is? Je kunt je registreren via deze link. Ik krijg dan een klein percentage affiliate inkomen.

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen met Mintos. Beleggen op dit platform met risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen via Mintos. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet. Er zitten affiliate links in de deze post.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interssant.

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Mart

  Bij de instellingen van Auto-Invest zeg je: ”Portfolio size: vul een bedrag in waarmee je voorlopig vooruit kan”. Wordt hier een bedrag mee bedoelt tot waaraan de Auto-Invest je geld opnieuw belegd? Dus als ik €1000 heb en ik vul daar €2000 in, dat de Auto-Invest mijn geld net zolang opnieuw blijft investeren totdat de €2000 is bereikt? Dat is mij nog niet helemaal duidelijk. Verder een sterk en mooi opgebouwd artikel!

  1. Robin

   Hee Mart,

   Dat klopt helemaal! Als je het limiet bereikt stopt dus je auto-invest, vandaar dat ik zeg “een bedrag waarmee je voorlopig vooruit kan”. Het is zonde als je erachter komt dat een deel van je geld al een tijd niet wordt herbelegd en je dus geen rendement daarop maakt.

   Cheers,

   Robin

Geef een reactie