Mijn studieschuld aflossen [updated]

*Update per 1-11-2019*

Beleggen vinden we interessant en leuk, maar schulden negeren we het liefst. Dit is gek. Schulden zijn namelijk van invloed op je financiële keuzes, bijvoorbeeld wanneer je een huis wilt kopen en wanneer je belasting moet betalen. Daarom is een goede strategie voor je schulden een essentieel onderdeel van je beleggingsstrategie. Hier lees je wat mijn strategie is voor het aflossen van mijn studieschuld en laat ik je zien hoe je aan de hand van je schuld kunt berekenen hoeveel rendement je moet maken om ‘gratis’ te lenen.

Wil je weten wat de status is van jouw studieschuld? Gewoon even inloggen op: https://mijn.duo.nl. Ze hebben hier handige overzichten. Ik heb zelf geen andere schulden.

 

Er zit een taboe op het hebben of het bespreken van een studieschuld. Sommige mensen kiezen er daarom voor om eerst hun studieschuld af te lossen. Ondanks dat ik deze emotionele keuze begrijp, vind ik het financieel gezien onverstandig om dit te doen. 

Mijn studieschuld

  • Totale schuld: 19.683,65
  • Eerste aflossing: januari 2019
  • Voorlopig laatste aflossing: september 2019
  • Aflosvrije periode: aan 
  • Aflossing per maand: 109,35 
  • Niet van strategie veranderen t/m 31/12/2021 (rente vastgezet op 0%)   

Lees ook: de gouden tip voor iedereen met een studieschuld.

Hier lees je hoe de aflosvrije periode werkt, waarom er in principe geen nadelen zijn en hoeveel jij kunt verdienen als je een aflosvrije periode aanvraagt

 

De rente op mijn studieschuld is 0% t/m 31 december 2021. Al het rendement wat ik maak op mijn beleggingen is dus winst met geleend geld. Uiteraard wist ik toen ik mijn schuld aanging niet dat dit zo zou uitpakken. Gezien de huidige voorwaarden is dit de reden waarom ik geen aflossingen doe.

 

In eerste instantie had ik ervoor gekozen om minimaal af te lossen. Echter, vrij snel hierna ben ik getipt over de aflosvrije periode. Hier maak ik nu gebruik van. Als de rente verandert kijk ik opnieuw wat aantrekkelijk is, maar ik ga ervan uit dat het voorlopig verstandiger is om te beleggen.

Lees ook: hoe vraag ik de aflosvrije periode aan?

 

Er zit een taboe op het hebben of het bespreken van een studieschuld. Sommige mensen kiezen er daarom voor om eerst hun schuld af te lossen. Ondanks dat ik deze emotionele keuze begrijp, vind ik het financieel gezien onverstandig om dit te doen. In mijn ogen kun je beter minimaal aflossen en rendement maken met het geld wat je overhoud. Door gebruik te maken van de aflosvrije periode kan ik dus 5 jaar lang 0 euro aflossen.

 

Gratis lenen?

Het is vrij gemakkelijk om te berekenen hoeveel geld je moet beleggen tegen een bepaald percentage rendement om je studieschuld mee af te lossen. Je kunt dan stellen dat je ‘gratis’ hebt geleend van de overheid. 

 

Voorbeeld 1) Rekenen vanuit je geschatte rendement

 

Stel je weet hoeveel rendement je maakt op je bankrekening, beleggingsrekening of andere vorm van beleggen. Je kunt dan berekenen hoeveel geld je hierop moet zetten om je studieschuld mee te af te betalen. 

 

Mijn aflossing op jaarbasis: 1312,20 (109,35*12)

Geschatte rendement op totale beleggingen: 7%

Bedrag om te beleggen: 18.746 euro (1312,20 / 0,07)

 

Laat dit bedrag bij mij nu toevallig bijna net zo hoog zijn als het bedrag wat ik van de overheid heb geleend (18.808,95 euro). Als ik dus ‘hun’ geld goed beleg, heb ik gratis geleend tijdens mijn studie.

 

Ter vergelijking: wanneer je dit doet met alleen de rente van 0,03% op je spaarrekening moet je 4.374.000 euro op je spaarrekening hebben staan. 

 

Voorbeeld 2) Rekenen vanuit het bedrag dat je moet beleggen

 

Stel, je hebt een studieschuld en 20.000 euro op je spaarrekening. Je lost per maand 109,35 euro af. Je hebt besloten dat je 10.000 euro wilt beleggen.

 

Aflossing op jaarbasis: 1312,20 (109,35*12)

Streefrendement: 10,94% (109,35 / 10.000)

 

Je zult dan dus risicovolle beleggingen moeten opzoeken, of meer geld beleggen, zodat je een lager streefrendement kunt aanhouden. De enige plek ik waar ik momenteel zulke percentages haal is bij mijn crowdlending portfolio

Conclusie

In dit artikel heb ik je laten zien wat mijn plan is rondom het aflossen van mijn studieschuld. Vanwege de lage rente los ik minimaal af (momenteel niks) en gebruik ik het geld wat ik over heb om te beleggen. Door dit te doen verdien ik een groot deel van het bedrag wat ik af moet lossen terug met mijn beleggingen. Ondanks dat ‘gratis’ lenen geen doel an sich is, vind ik het wel een interessante manier om naar je schulden te kijken. Mijn doel blijft om simpel, slim en lui te beleggen. Een volledige geautomatiseerde strategie rondom mijn aflossingen past hier goed bij.

Sluit Menu