Start hier 🙂

Welkom! Hier leg ik je uit waarom ik ben begonnen met beleggen en wat mijn beleggingsstrategie is.

Als beginnende belegger heb ik dit allemaal zelf moeten onderzoeken, dus nu wil ik deze keuzes voor jou makkelijker maken. Ik ga je laten zien hoe jij simpel kan beginnen en in de loop der tijd je strategie zo kan perfectioneren dat je voor je pensioen miljonair zou kunnen zijn. Mijn doel is om zo simpel mogelijk te schrijven, zodat iedereen zonder ervaring het kan volgen.

Inhoudsopgave

Introductie beleggingsstrategie.com

Wil je weten wie er achter beleggingsstrategie.com zit of wat mijn drijfveren zijn? Lees dan eerst de over mij pagina.

Op deze pagina vind je waarom ik beleg, de basis van mijn beleggingsstrategie en hoe ik mijn strategie langzaam aan het uitbreiden ben.

Hopelijk inspireert mijn blog je om in actie te komen.

Waarom ik beleg

Als ik nadenk over waarom ik beleg dan valt het eigenlijk allemaal terug te leiden tot één ding, namelijk: samengestelde interest.

Samengestelde rente vs. enkelevoudige rente

Begin vroeg met beleggen en de rente op rente zal op termijn een heel sterk effect hebben op de waarde van je beleggingen. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral mijn uitgebreide artikel over samengestelde rente berekenen. Dankzij dit effect is het voor vrijwel iedereen mogelijk om miljonair te worden.

Vlak voor de crisis kon je op je spaargeld nog een rente behalen van 3-4%, maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig krijg je 0% en heb je ieder jaar te maken met inflatie van ongeveer 2% per jaar. Daardoor is het noodzakelijk om in actie te komen, om überhaupt geen geld in waarde te laten verdampen. Dat gebeurt wel namelijk als je niks doet. 

Op basis van historische data is het goed mogelijk om zonder al te veel kennis een gemiddeld rendement van 6 à 7% te behalen.

Iedereen kan miljonair worden

Wanneer jij een miljoen aan vermogen hebt opgebouwd, ben je miljonair en kan je in principe stoppen met werken, omdat je kan leven van je rendement. Dit concept klinkt zo onhaalbaar, maar is het niet. Dat wil ik je laten zien.

In deze tabel uit het artikel “hoe word je miljonair” van het Financieel Dagblad zie je hoeveel geld jij per maand opzij moet zetten tegen welk rendement om op je 68e miljonair te zijn. Hoe langer je wacht, hoe meer je later zal moeten gaan sparen.

zo word je miljonair

Ongeacht of ik nu wel of niet miljonair word of eerder kan stoppen met werken wil ik profiteren van samengestelde interest. Misschien gebruik ik het geld eerder voor een huis of de studie van eventuele kinderen, dat weet ik nog niet. Maar één ding weet ik zeker en dat is dat vroeg beginnen en rendement behalen de sleutels tot succes zijn.

De basis van mijn beleggingsstrategie

Dit is waar het allemaal om draait en waarom de site beleggingsstrategie.com heet. Je kan nog zoveel (be)sparen, maar als je niet belegt, behaal je geen rendement en profiteer je niet van samengestelde rente. 

De absolute basis van mijn strategie bestaat uit twee onderdelen.

  1. Een cash reserve
  2. Grote “aandelen” fondsen met minder risico (indexfondsen)

Cash reserve

Er zijn weinig dingen in mijn leven waar ik plots geld voor nodig heb, zoals een kapotte auto. Oftewel met enkele duizenden euro’s moet ik enkele maanden kunnen overleven. Al het extra geld in deze categorie staat maar een beetje te verpieteren op de bank tegen 0% rente, dus ik houd deze categorie klein. 

Indexfondsen

Dit is de categorie die de basis moet gaan vormen van mijn portfolio. Indexfondsen zijn als het ware fondsen die van een heleboel bedrijven tegelijkertijd een aandeel kopen, zodat jij het risico spreidt over een heleboel bedrijven. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het resultaat van één bedrijf. Ik koop maandelijks automatisch indexfondsen aan en volg een passieve strategie. Hierover later meer. 

De eerste uitbreiding van mijn strategie

Indexfondsen zijn voor de lange termijn en de cash reserve is voor de korte termijn. Daarom heb ik een derde categorie toegevoegd, namelijk: crowdfunding. Dit is voor de middellange termijn en je kunt hier aantrekkelijke rendementen behalen, mits je het goed doet.

Voor mij persoonlijk is dit de ideale toevoeging, omdat ik zowel niet mijn vermogen op een spaarrekening wil hebben staan, als niet al mijn geld voor de lange termijn wil beleggen.

Later zal ik dieper ingaan op crowdfunding. Het belangrijkste is dat je eerst de basis begrijpt.

Trouwens, in de toekomst wil ik mijn beleggingscategorieën verder uitbreiden met bijvoorbeeld vastgoed.

Samenstelling portfolio

Ik bedenk van te voren hoeveel risico ik wil lopen/ hoeveel rendement ik wil maken, hoeveel geld ik verwacht op korte termijn nodig te hebben (hoe “liquide” is mijn geld) en hoeveel ik dus per categorie in wil leggen. Hieruit komt een plan, waar ik naartoe wil werken.

basis beleggingsstrategie.com

De bovenstaande tabel geeft je een versimpelde versie van de werkelijkheid om je een eerste beeld te geven. Voordat ik deel hoeveel ik nu precies per categorie aan houd, wil een aantal belangrijke dingen aanstippen.

Spreiding over de onderdelen

Ik probeer risico’s te spreiden over: deze verschillende categorieën, verschillende risicogroepen, verschillende mate van liquiditeit en verschillende rendementen. 

Spreiding binnen onderdelen

Helaas wordt het hierdoor iets complexer, maar ik wil niet al mijn geld steken in één indexfonds. Ik wil meerdere fondsen, want wat als één fonds het heel slecht doet? Een  gebalanceerd en gespreid portfolio is essentieel voor mijn lange termijn succes.  

Hetzelfde geldt voor crowdfunding, ik steek niet al mijn geld in één platform of in één project. Wat als dit platform omvalt? Of als dit project niet kan terugbetalen? Tegen deze risico’s wil ik mij wapenen en dat is waarom je meerdere reviews zult vinden van verschillende platformen.

Tijdsinvestering per categorie

“Work smarter, not harder”

Ik wil best tijd steken in iets onderzoeken als ik hier inderdaad een aantrekkelijk rendement mee haal. Het aanhouden van een cash reserve kost geen tijd en mijn indexfondsen werken 100% automatisch. Oftewel, ik houd tijd over om mijn crowdfunding portfolio te managen en te onderhouden. Gelukkig kun je ook daar het meeste automatiseren tegenwoordig. 

Mijn beleggingsstrategie

Eind 2020 streef ik naar de volgende verdeling:

Indexfondsen

Ik probeer voor zo’n 15-20% van mijn inkomen per maand in indexfondsen te steken. Dit kan ook een vast bedrag zijn, wat je bijvoorbeeld jaarlijks herziet. 10% hiervan gaat naar obligatie indexfondsen en 90% naar aandelen indexfondsen (hierover later meer).

Het is wat mij betreft ideaal voor de beginner, die weinig heeft opgebouwd en door maandelijks iets opzij te zetten een flink portfolio op kan bouwen

Crowdfunding/crowdlending

Ik maak onderscheid tussen Nederlandse crowdfundingplatformen en buitenlandse platformen. Beide typen zijn risicovol, maar de rendementen en risico’s verschillen nogal sterk. Daarom maak ik hier onderscheid tussen en wil ik dit 50/50 verdelen over deze categorie. 

Verdeling per categorie eind 2020

Dit is het doel waar ik naartoe wil werken in 2020 (exclusief cash/pensioenbeleggen, want deze bedragen niet zijn procentueel):
Doel voor eind 2020

Huidige status portfolio

Dit is hoe mijn huidige portfolio ervoor staat.

Huidige verhouding portfolio (01/03/2020)

Actiepunten

Zoals je kunt zien wijkt mijn huidige portfolio af van het portfolio waar ik naartoe wil werken. Hieruit volgen enkele actiepunten, waarbij de belangrijkste is dat ik het aandeel indexfondsen omhoog breng en het aandeel crowdfunding in het buitenland naar beneden.

Mijn portfolio in de loop der tijd

Zoals je hieronder kunt zien is mijn strategie ook niet over één nacht ijs gegaan. Ik evalueer regelmatig en stuur bij wanneer ik dit nodig acht.

Historisch verloop verdeling vermogen

Wat is een goede strategie?

Ik kan dit niet voor je beslissen. Een goede strategie is een strategie waar jij je comfortabel bij voelt en waarmee het rendement kan behalen wat je zoekt.

Naar mijn mening zorgt een goede strategie ervoor dat je tenminste de inflatie (gemiddeld 2,17%) goed maakt. Een belangrijke maatstaf is misschien ook wel het gemiddelde rendement dat de overheid hanteert van 5,6% (dit gebruikt de overheid om vermogensbelasting over te berekenen).

Doordat dit helaas tegenwoordig niet mogelijk is met banksparen raad ik je aan om zelf een goede strategie te bedenken. Dit is een persoonlijke mening en geen investeringsadvies. 

Zelf streef ik er naar om gemiddeld 7% rendement te behalen. Ik weet bijvoorbeeld dat ik voor mijn pensioen miljonair ben als ik dit rendement behaal en ongeveer 400 euro per maand beleg. Dit komt door het eerder genoemde rente-op-rente effect.

En nu?

Ik hoop dat je een idee hebt van mijn beleggingsstrategie. Je bent er klaar voor om je in het eerste onderwerp te verdiepen, namelijk indexbeleggingen. Op deze pagina lees je waarom ik hiervoor kies, hoe het werkt, wat de risico’s zijn, waar ik dit doe etc.. Na het lezen van de die pagina ben jij klaar om te beginnen.

 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk.