Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Ik heb vorig jaar €2.382 te weinig pensioen opgebouwd – zo fix ik dat

Ik heb vorig jaar €2.382 te weinig pensioen opgebouwd – zo fix ik dat

Jaaruimte 2020 berekenen

Holy shit! €2.382 pensioentekort. Dat is best veel geld. Gelukkig houd ik er ieder jaar rekening mee dat ik geld opzij zet om dit gat te dichten. Over 2019 heb ik een tekort opgebouwd, omdat ik slechts een half jaar in loondienst was (met pensioenopbouw). Dit bedrag mag je vervolgens in 2020 gebruiken om je pensioengat mee te dichten tegen aantrekkelijke belastingvoordelen. In deze blog neem ik je mee over mijn storting in 2020.

mijn jaarruimte 2020

Hoe zat het ook alweer met die jaarruimte en het pensioentekort?

Mensen die weinig pensioen opbouwen, doordat ze bijvoorbeeld ondernemer zijn of een baan in loondienst hebben waar je geen of weinig pensioen opbouwt, hebben mogelijk een pensioentekort. Als jij “jaarruimte” hebt, dan kun je dit tekort storten op een speciaal daarvoor bestemde pensioenbeleggingsrekening

Nu denk jij misschien, dat zal ik vast niet hebben, maar voor de meeste Nederlanders (ongeveer 80%) geldt dat ze jaarruimte hebben! Zo heb ik zelf alle jaren die ik in loondienst heb gewerkt tekort opgebouwd. Dit heb ik mij destijds nooit gerealiseerd. 

Niet bekend met pensioenen en je pensioentekort? In dit artikel leg ik uit hoe pensioenen werken en waarom ik aan pensioenbeleggen doe (spoiler: noodzaak!).

Jaarruimte 2020 bereken? Zo deed ik dat

Factor A invullen bij pensioenaangroei in rekenhulp lijfrente belastingdienst

Ik heb eerder al geschreven over het berekenen van mijn jaarruimte en reserveringsruimte in 2019. In dat artikel leg ik stap-voor-stap uit hoe je zelf de jaarruimte en reserveringsruimte (ongebruikte jaarruimte over de afgelopen zeven jaar) berekent. 

Mijn jaarruimte 2020 berekenen was daarom voor mij eigenlijk helemaal niet meer zo lastig. 

  1. Inloggen op mijnbelastingdienst.nl om mijn belastingopgave over 2019 erbij te pakken.
  2. Inloggen bij de twee pensioen partijen waar ik vorig jaar pensioen heb opgebouwd en de Factor A opzoeken (deze moet je bij elkaar optellen).
  3. De tool van de belastingdienst invullen.

Geen jaarruimte = geen zorgen

Heb je geen jaarruimte dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent simpelweg dat je volgens de overheid voldoende pensioen opbouwt. Je kunt op altijd even in twee minuten checken hoe je pensioen ervoor staat

Help! Ik heb een pensioentekort

Oké als je goed gespaard hebt, is er geen reden voor stress. Dan leg ik hier kort uit hoe je dit pensioentekort kunt oplossen middels een pensioenbeleggingsrekening met fiscale voordelen. Dit levert 2x zoveel geld op als een normale beleggingsrekening, dus mocht je die jaarruimte hebben, dan zeg ik: altijd gebruiken!

Heb je onvoldoende geld om je jaarruimte te dichten? Dan weet je dat het tijd is om te beginnen met sparen. Gelukkig mag je de jaarruimte tot zeven jaar terug inzetten. 

De maximum jaarruimte in 2020 is overigens €12.986 en de maximale reserveringsruimte voor mensen met meer dan 10 jaar tot hun pensioen is €7.371. Je maximale storting dit jaar kan dus nooit hoger zijn dan die bedragen bij elkaar. 

Hoe fix ik mijn pensioentekort?

Wat ik ieder jaar doe is uitrekenen hoeveel tekort ik heb en dit storten op een pensioenbeleggingsrekening van Brand New Day. In dit artikel leg ik uit waarom ik dat de beste partij vind.  

In 2019 heb ik hier voor het eerst €1.350 op gestort (mijn jaarruimtes van 2017 en 2018). Dit was een feest bij de belastingaangifte van dit jaar, omdat ik over dit bedrag geen belasting hoefde te betalen.

In 2020 mag ik dus €2.382 storten. Ongeveer de helft hiervan krijg ik volgend jaar terug via de belasting en daarbovenop betaal ik hier heel mijn leven geen vermogensrendementsheffing over. 

Het gevoel van mijn pensioen in orde brengen in combinatie met minder belasting betalen voelt echt als dubbel winnen.

very nice, great success, borat

bron: Imgur

Overigens bouw ik sinds 2020 helemaal geen pensioen meer op bij mijn nieuwe werkgever. Hierdoor zet ik iedere maand €500 euro apart voor de storting op mijn pensioenbeleggingsrekening in 2021. Ik verwacht dat mijn tekort dit jaar zeker €5.000 euro zal zijn. 

Mijn tips voor jouw pensioen(tekort)

  • Begin zo vroeg mogelijk met uitzoeken of je een tekort hebt
  • Zet iedere maand alvast geld opzij als je geen pensioen opbouwt! Helaas zie ik zoveel mensen om mij heen die dit negeren, maar als je het eenmaal belangrijk vindt tik je niet zomaar tienduizenden euro’s af..
  • Herhaal dit trucje jaarlijks! Ik denk dat het mij dit jaar slechts een kwartiertje heeft gekost.

Een handige vuistregel is dat je 1 dag per week van je netto salaris werkt voor je pensioen. Bouw je geen pensioen op, dan moet je dit dus opzij zetten.

Ik hoop dat het helpt dat ik mijn cijfers deel! Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder in de comments.

Ben jij klaar om pensioentekort op te lossen? Dan kun je hier een rekening openen bij Brand New Day. 

 

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet. In sommige gevallen maak ik gebruik van affiliate links.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

3D e-book

Leave a Reply