Indexbeleggen

Hier vind je een overzicht van mijn indexbeleggingen.

Hier vind je een overzicht van mijn indexbeleggingen. Deze bestaan uit aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen. Dit doe ik via de Brand New Day beleggingsrekening. De kosten zijn iets hoger dan bij bijvoorbeeld DeGiro, maar Brand New Day is gebruiksvriendelijker, simpeler en automatisch. Afhankelijk van jouw voorkeuren kun je gebruik maken van één of beide partijen. Indexbeleggen is de beste keuze voor iedere beginnende belegger en het ideale startpunt als je wilt beginnen met beleggen.

Let op: er is een verschil tussen een gewone beleggingsrekening met indexfondsen en een pensioenrekening. Dit stuk gaat over mijn ‘gewone’ indexbeleggingen. Ik heb beide rekeningen afgesloten bij Brand New Day. 

Momenteel ben ik bezig met:

  1. Het vergroten van het percentage aandelen indexfondsen en obligatie indexfondsen ten opzichte van mijn totale portfolio. 
  2. Het vergroten van het percentage obligatie indexfondsen ten opzichte van de aandelen indexfondsen.

Dit doe ik geleidelijk door maandelijks automatisch nieuwe fondsen aan te kopen door middel van een automatische incasso. Het is de bedoeling dat deze categorie over tijd groeit ten opzichte van mijn crowdlending portfolio. Ik beleg in indexfondsen voor de lange termijn.

Inhoudsopgave

Woordenboek

Index: het gewogen gemiddelde.

Indexbeleggen: beleggen in het gewogen gemiddelde. Je belegt bijvoorbeeld niet in individuele aandelen, maar in het gemiddelde van een groep aandelen. 

Indexfonds: een fonds wat er naar streeft om hetzelfde rendement en risico te behalen als de index (het gewogen gemiddelde). Er zijn verschillende soorten indexfondsen, zoals: aandelen indexfondsen, obligatie indexfondsen en real estate indexfondsen.

Aandelen indexfonds: volgt het gemiddelde van een groep aandelen. Het risico is wat groter. Het rendement waar je aan moet denken is ongeveer tussen de 6% en 8%.

Obligatie indexfonds: volgt het gemiddelde van een groep obligaties (staats- en/of bedrijfsleningen). Het rendement waar je aan moet denken is ongeveer 2% tot 4%.

Verhouding (%) aandelen vs. obligatie indexfondsen 01/2020

Mijn strategie voor indexbeleggingen  1. Ik heb een automatische incasso aan staan van een vast bedrag. Dit bedrag kan ik verhogen/ verlagen, bijvoorbeeld afhankelijk van mijn inkomsten. Dit is ook een reden waarom ik dit ideaal vind voor mensen die vanaf 0 moeten beginnen met 50 euro per maand.
  2. Ik ga ervan uit dat ik dit geld niet op korte termijn nodig heb en zie het als een investering voor later. 
  3. Hoe later, hoe beter. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken of studiekosten voor kinderen later. Liever zie ik het niet als extra sparen voor een huis wat ik over 5 jaar wil kopen.
  4. Ik heb mijn strategie gekozen en ga hier niet van afwijken op basis van marktomstandigheden (tegenvallende resultaten).
  5. Ik ben mij ervan bewust dat de mens irrationeel is, zie ook het vorige punt. Daarom is het – zeker voor beginners -handig om dit autoamtisch te laten doen.
  6. Mocht ik het geld toch ooit nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ik tekort kom voor een huis, dan zou ik alsnog het geld eraf kunnen halen. 

Maandelijks aankopen vs. alles in een keer kopen

Een korte toelichting op waarom ik ervoor kies om maandelijks aan te kopen. 

Voor indexbeleggen maak gebruik van een techniek die ook wel dollar cost averaging (DCA) wordt genoemd. Hierbij koop je in delen nieuwe aandelen en obligaties. De andere optie is lump sum investing, oftewel alles in 1x aankopen. De techniek kan potentieel risico verkleinen, want als je alles net op het verkeerde moment koopt dan kan dit heel lang tegen je werken. Er zijn echter ook onderzoeken die zeggen dat lump sum investing op de langere termijn altijd betere resultaten heeft geboekt. 

Momenteel blijf ik gebruik maken van DCA om twee redenen. Ten eerste, omdat ik zo steeds een deel van mijn inkomen opzij kan zetten. Als beginnende belegger heb je vaak niet in één keer al een heleboel geld beschikbaar. Ten tweede, omdat ik de aandelen- en obligatiemarkten vrij rumoerig vindt momenteel. We hebben negatieve rentes, handelsoorlogen en beurzen die op all-time highs staan. Mocht alles in elkaar klappen dan sluit ik niet uit dat ik er dan voor kies om grote aankopen te doen wanneer de beurzen laag staan.

Wil je eenmalig of minder vaak fondsen aankopen dan wordt DeGiro in mijn ogen een steeds aantrekkelijker alternatief

Indexbeleggen via Brand New Day

Ik heb in principe sinds het kiezen van mijn strategie en het aanmaken van een account in 2017 nooit meer hoeven om te kijken naar mijn beleggingen.

Het dashboard spreekt voor zichzelf. Je kiest je inleg, je kiest de verhouding obligatiefondsen/ aandelenfondsen (aka indextrackers) en klaar is kees. Je kunt gebruik maken van de standaard fondsen of zelf fondsen kiezen. Bedenk wel dat kosten en rendementen kunnen verschillen.

Rendement en risico

Hieronder de standaard tabel die ik hanteer voor mijn risicospreiding. Ik kijk naar historische beursresultaten voor zowel obligatierendement als aandelenrendement met een periodieke storting (4,2% en 8,3%). Het zou super zijn als ik deze rendementen uiteindelijk weet te halen. Blijft het slechts bij de actuele markt dan is dit alsnog meer dan de rente op mijn spaarrekening. Het slechte beurs scenario is uiteraard mogelijk. Maar, alsnog ben ik dan lang niet al mijn geld kwijt.

Deze tabel laat tevens zien waarom het slim is om zowel obligaties te hebben als aandelen. De rendementen op obligaties lopen namelijk van 2,24 t/m 4,2%. Het risico is op obligatieleningen is zeer beperkt en het rendement relatief laag en stabiel. Het rendement op aandelen loopt van -5,58% t/m 8,3%. Aandelen zijn daarmee risicovoller, daarentegen zijn de rendementen aantrekkelijker. 

Wat voor verdeling je kiest is aan jou. Een vuistregel zou kunnen zijn “je leeftijd is je percentage obligaties fondsen”. Hoe ouder je wordt, hoe minder groot risico je wilt lopen. Dit betekent dat mijn deel obligatie indexfondsen richting de 30% moet groeien. 

Hieronder zie je een overzicht van het rendement wat ik heb gemaakt met indexbeleggen per jaar. Onthoud goed dat ik hier beleg voor de lange termijn. De swings zijn groot. Mijn advies is dus om niet te vaak naar het resultaat te kijken, maar de tijd zijn werk te laten doen. Vaker dan één keer per jaar inloggen is in principe niet nodig.

JaarRendement
2018-19,09%
2019+18,53%
Gehele periode+18,79%

Obligatie indexfondsen

Obligatie indexfondsen zijn mega simpel bij Brand New Day. Je hebt namelijk maar 2 keuzes. Ik heb de standaard keuze aan staan waarbij je belegt in 2.900 verschillende obligaties. Lekkere risicospreiding!

Wanneer je op ‘fondsen en geld’ klikt en vervolgens op ‘fondsen en koersen’ kun je ook het historisch rendement zien per fonds. Zoals bijvoorbeeld voor het BND Wereld Indexfonds Hedged. Op basis hiervan zou je kunnen beslissen in welke fondsen je investeert. Let op: de kosten per fonds kunnen verschillen (tussen 0,59 en 0,70%).

Conclusie

Ik beleg maandelijks in obligatie- en aandelen indexfondsen via Brand New Day. Het risico is op deze beleggingen is beperkt en het rendement is beter dan op de bank. Bovendien kan ik door middel van indexbeleggen het risico wat ik loop op de meer risicovolle crowdlending activiteiten opvangen. 

Brand New Day is ideaal voor de beginnende belegger, doordat je automatisch maandelijks een bedrag kan beleggen, hier relatief weinig verstand van hoeft te hebben, het dashboard overzichtelijk is en je hier verder nauwelijks naar om hoeft te kijken. Dit beschermt je tegen het maken van fouten wanneer je zelf indexfondsen gaat aan- en verkopen. Kortom, Brand New Day is handig voor beginners, mensen die maandelijks geld opzij willen zetten en mensen die niet teveel tijd kwijt willen zijn met beleggen.

Heb jij iets meer verstand van beleggen en vind je het prima om fondsen zelf aan te kopen? Dan raad ik je ook aan om DeGiro te bekijken. Deze partij is namelijk goedkoper.

P.S. Hier vind je meer info over hedging en lifecycle beleggen. Termen die je zult tegenkomen als je met Brand New Day aan de slag gaat. Ik kies standaard voor zowel hedging als lifecycle beleggen.

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet. In sommige gevallen maak ik gebruik van affiliate links.

Geef een reactie

Sluit Menu