Hoe vraag ik de aflosvrije periode aan?

Aflosvrije periode aanvragen in mijn DUO

In dit stappenplan laat ik je zien hoe je in minder dan 2 minuten de aflosvrije periode kunt aanvragen en wat je vervolgens kunt doen met het bespaarde geld. Dit is een vervolg op het artikel “De gouden tip voor iedereen met een studieschuld”, waarin ik uitleg waarom iedereen met een studieschuld dit zou moeten doen.

De 6 stappen voor het aanvragen van je aflosvrije periode 

  1. Log in op mijn.duo.nl
  2. Ga naar ‘mijn schulden’
  3. Scroll naar beneden en klik op ‘aflosvrije periode aanvragen’
  4. Selecteer de periode (zie screenshot)
  5. Klik op ‘verder’
  6. Controleer je keuze en klik op ‘bevestigen’
aflosvrije periode aanvragen DUO

If it takes less than 2 minutes, do it now! It will take more time to do it later – 2 minute rule David Allen

En nu? uitgeven, sparen of beleggen 

Dit ligt volledig aan jou! Hieronder lees je de consequenties en mijn tips.

Geeft het geld uit

Kan je het geld nu goed gebruiken? Wil je een huis kopen of op vakantie? Dan kun je besluiten om het geld uit te geven. Onthoud dat iedere euro nu meer waard is dan morgen, dus als je het nu uitgeeft in plaats van aflost dan kan dit een slimme zet zijn. Je zult hier echter niet rijk van worden.

Sparen

Je kunt het geld op je bankrekening zetten. Je verdient weinig met de huidige rentestand (0,03%), maar je kunt het geld wel gebruiken voor noodgevallen zoals nu een nieuwe wasmachine of reparatie aan je auto. Doordat je het geld niet uitgeeft zijn ook de voordelen van de inflatie niet aanwezig. Wel heb je mogelijk een belastingvoordeel (toelichting).

Beleggen

De meest aantrekkelijke optie! Afhankelijk van het risico wat jij bereid bent te lopen kun je bijvoorbeeld kiezen uit deze verschillende opties:

Screenshot Brand New Day beleggingsrekening

Heb je hulp nodig met kiezen? Wellicht dat de handige cheatsheet “rendement uitstel studieschuld berekenen” je kan helpen. – Maak een kopie om te bewerken.

Ik beleg 100% automatisch in aandelen indexfondsen

Persoonlijk heb ik ervoor gekozen op 100% te beleggen in aandelen indexfondsen via Brand New Day. Hiervoor heb ik een aparte beleggingsrekening geopend (gratis) naast de beleggingsrekening die ik al had. Brand New Day schrijft nu vijf jaar lang iedere maand 110 euro af en belegt dit bedrag voor 100% in BND Wereldindexfonds Hedged.

Hiervoor heb ik gekozen omdat ik nu echt niks meer hoef te doen de komende vijf jaar en dit bedrag goed kan monitoren. Uiteraard had ik ook gewoon het bedrag van mijn andere rekening met 110 euro kunnen verhogen. Het splitsen is puur voor monitoring doeleinden.

Waarom niet 12% rendement maken op crowdlending? Omdat ik al een groot deel (50%) van mijn portfolio in crowdlending heb zitten en ik dit percentage af wil bouwen. Afhankelijk van jouw huidige portfolio en wensen kun je andere keuzes maken.

De aflosvrije periode aanvragen en het bespaarde geld beleggen

In minder dan 2 minuten en in 6 simpele stappen heb jij je aflosvrije periode aangevraagd bij DUO. Daarna kun je gemakkelijk dit geld beleggen zoals jij wilt. Zelf heb ik ervoor gekozen op een beleggingsrekening te gebruiken van Brand New Day. Zoals ik eerder al heb uitgelegd zitten hier vrijwel geen nadelen aan. Kortom, wacht niet langer en begin met deze financiële hack als onderdeel van jouw slimme, simpele en luie beleggingsstrategie. 

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet. In sommige gevallen maak ik gebruik van affiliate links. 

Deel met je vrienden

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Mijn E-book

Simpel, slim en lui beleggen met rendementen tot ruim 21%

Recente blogposts

Deze post heeft 2 reacties

Geef een reactie

Sluit Menu