Robin

Robin

Share on whatsapp
WhatsApp
Robin

Robin

Hoe betrouwbaar is Mintos echt?

Hoe betrouwbaar is Mintos echt?

cactus met een condoom

In Mintos voor gevorderden laat ik jou de vraag beantwoorden “hoe betrouwbaar is Mintos echt?”, door het hebben over onderbelichte zaken zoals Mintos Eurocent en Aforti Finance. Daarnaast geef ik je de handvatten om je eigen onderzoek te blijven doen.

Hopelijk ben je in de tussentijd begonnen met beleggen via Mintos. Wie weet heb jij je eerste rendement al gemaakt. Twijfel je of wil je meer leren dan ben je hier aan het juiste adres. Zonder achtergrondkennis zul je er echter weinig van snappen. Zorg daarom dat je dit artikel gelezen hebt.

Heb je nog geen account? Aanmaken kan via deze link.

Mijn mening is dat Mintos betrouwbaar is

Persoonlijk denk ik dat het platform Mintos betrouwbaar is, onder andere door:

  • Het platform bestaat al jaren, heeft veel investeerders en er gaat 5 miljard+ in om.
  • Er werken ondertussen 180+ mensen
  • Je kunt er betalen met iDeal
  • Je kunt gebruik maken van 2-factor authentication
  • Geld storten- en eraf halen gaat zonder problemen
  • Het is één van de grootste crowdlending platformen van Europa

Op basis van dit soort dingen concludeer ik dat de kans dat Mintos zelf omvalt nihil is.

Hoe veilig is Mintos echt als er meerdere loan originators omvallen?

Het aantal loan originators op Mintos in de problemen is langzaam aan het toenemen. Dit is niet gek gezien de grote concurrentie in de markt en het feit dat Mintos al jaren bestaat. Het blijft alleen ontzettend vervelend wanneer jij (teveel) geld in die loan originator had zitten. Wat mij betreft betekent dit niet dat Mintos niet betrouwbaar is, maar wel dat de risico’s groot zijn.

Eurocent was de eerste loan originator op Mintos in de problemen

De eerste gefaalde loan originator was Eurocent. Het gehele proces kun je volgen op de blog van Mintos. 

In het kort: een flink deel van het uitgeleende geld is nog niet terug en dit duurt nu al meer dan 2 jaar om terug te krijgen. Mintos zorgt hier vrijwel volledig voor, maar jij als belegger kan in ieder geval al 2 jaar lang fluiten naar je geld (hier ook geen nieuw rendement op maken). In het meest gunstige geval krijg je het geld terug. Zo niet, dan ben je je geld kwijt.

Dit is exact de reden waarom het slim is om te spreiden over loan originators en kwalitatief goede loan originators uit te zoeken. 

Meer loan originators volgden 

Na Mintos volgden er onder andere problemen met Rapido Finance en Metrokredit. Beide bedrijven had ik geen leningen in dankzij de juiste auto invest instellingen (meer hierover in dit artikel).

Aforti Finance was de eerste loan originator in mijn portfolio die op het punt van omvallen stond

Eén van de LO’s waar ik voor 359,99 euro (5.8%) in zit kon tijdelijk niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Aforti was teruggezet van de B naar de C+ rating, maar ik had al leningen bij ze uitstaan. Dit wist ik, maar hier heb ik niet op gehandeld.

Wijze les: controleer je auto invest instellingen regelmatig en verkoop leningen waar je niet langer achter staat zo snel mogelijk.

Ik heb enkele maanden in onzekerheid gezeten over de afloop. Mintos communiceerde regelmatig alleen het duurde bijna een halfjaar tot er uitsluitsel kwam dat Aforti de betalingen weer hervat. Daarom is dit een mooi voorbeeld van de risico’s die er kleven aan beleggen via Mintos.

Het doorzagen van Mintos (en andere platformen): project TORCH

Het voordeel van zoveel mede beleggers hebben is dat andere mensen ook onderzoek doen. Een voorbeeld? In deze uitgebreide analyse van Mintos lees je bijvoorbeeld dat één van de eigenaren van Mintos ook eigenaar is van meerdere LO’s. Dit op zijn minst curieus te noemen.

Het analyseren van loan originators

Er zijn meerdere mensen die naast Mintos zelf onderzoek doen naar de loan originators. Op deze site vind je bijvoorbeeld zelf opgestelde ratings voor de Mintos Loan Originators. Ik raad je als gevorderde Mintos investeerder zeker aan om je hierin te verdiepen.

Bijvoorbeeld, wanneer je dat had gedaan dan had je waarschijnlijk nooit geld gestoken in Rapido Finance (16/100) en Metrokredit (11/100), doordat de ratings op die blog al erg laag waren. Tegenwoordig beleg ik alleen in loan originators die minimaal 50/100 scoren.

Kan ik mijn geld snel van Mintos afhalen?

P2P millionaire was in staat om binnen 72 uur 1 miljoen aan leningen te verkopen op de tweedehands markt tegen een korting van 0.26%. Dit laat zien dat de mogelijkheden om je leningen te verkopen voldoende zijn. De enige vraag die rest is wat er gebeurd als mensen voor vele miljoenen tegelijkertijd geld gaan uitkeren. Maar dat experiment zie ik niet zo snel gebeuren. Tot op heden heb ik in ieder geval niemand gezien die zijn geld niet direct terug kreeg op zijn rekening. 

Het ethische aspect van beleggen via Mintos

Je kunt ethische vraagtekens zetten bij geld beschikbaar stellen aan partijen via Mintos, omdat deze partijen hoge rentes rekenen aan hun klanten. Ondanks dat jij als belegger gedekt bent door een buy-back garantie wanneer individuen een lening niet meer terug kunnen betalen, zijn deze individuen dit niet. Zij kunnen blijvende problemen overhouden aan de lening die zij zijn aangegaan. Ik heb besloten niet deel te nemen aan het ethische debat, maar jou alleen te wijzen om de implicaties van je beleggingen. 

Mintos doet soms gekke dingen

In 2019 sloegen er plots enkele tientallen beleggers alarm dat hun account was geblokkeerd. Dit was op verdenking van het witwassen van geld/ handelen in bitcoins. Zonder communicatie blokkeerde Mintos accounts. Deze beleggers waren flink in paniek. Wat als je geld opeens niet meer terugkomt terwijl je geen foute intenties had?

De wetenschap dat Mintos dit zomaar kan doen is wat mij betreft zeer onaangenaam. Gelukkig is ook deze situatie met een sisser afgelopen. Desalniettemin is het wederom een voorbeeld waarmee ik je op het hart wil drukken dat beleggen op een platform als Mintos niet zonder risico’s is. 

Bepaal zelf hoe veilig Mintos is door te leren van je medemens op fora en Facebook

Tot slot, een aantal handige links om te leren van je medemens. Wanneer je echt serieus gevorderd bent met Mintos raad ik je aan op de Facebook groep te volgen. Op deze manier kun je zelf bepalen hoe veilig Mintos nu echt is.

Mintos is betrouwbaar, maar de kans op verliezen is aanwezig

In dit deel heb ik je informatie gegeven, zodat je zelf de vraag kan beantwoorden: “hoe betrouwbaar is Mintos?”. Hiervoor heb je voorbeelden gekregen van de omgevallen LO Eurocent en de bijna omgevallen LO Aforti. Tot slot, heb je een aantal merkwaardige dingen gelezen over het blokkeren van accounts, gedeelde belangen en het ethische aspect achter beleggen via Mintos. Hopelijk ben jij na deze drie delen voldoende in staat om zelf je keuze te maken.

Mijn oordeel op basis van dit artikel en mijn eerdere artikel is dat Mintos als platform veilig is, maar dat er altijd een kans is op (gedeeltelijke) verliezen. Wees hierop voorbereid en laat je gierigheid op hoge rentepercentages niet de overhand nemen.

Overtuigd dat Mintos iets voor jou is? Registreren kan via hier.

Heb jij andere inzichten of vragen? Zet ze in de comments hieronder.

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Geef een reactie