Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Welke aandelen beleggingsfondsen kiezen bij BND?

Welke fondsen kiezen bij BND

Welke fondsen bij BND moet je kiezen?

In dit artikel licht ik toe welke fondsen je moet kiezen uitgaande van de nieuwe fondsen die er zijn sinds 2020.

Helaas kan ik je niet vertellen wat het beste fonds is bij BND, want ik ben geen waarzegger, maar blogger. Als ik waarzegger was, dan had ik op dit moment waarschijnlijk wat anders gedaan dan dit artikel schrijven 😉

Niet getreurd! Ik kan je wel laten zien op welke dingen je kunt letten bij het kiezen van aandelenfondsen.

Heb je nog geen account aangemaakt? Dan kun je een gratis beleggingsrekening* openen of net als ik ook een pensioenrekening*. Voor beide rekeningen kies je uit exact dezelfde fondsen.

Brand New Day fondsen

Wanneer je een account hebt aangemaakt en een risicoverdeling hebt gekozen kun je kiezen uit de onderstaande aandelen indexfondsen.

Aandelen indexfondsen

  • BND Wereld Indexfonds C- Hedged
  • BND Wereld Indexfonds C- Unhedged
  • BND Emerging Markets Indexfonds -B
  • BND Small Cap Wereld Indexfonds -B
  • BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C
  • BND Europa Indexfonds
  • BND Amerika Indexfonds
  • BND Pacific Indexfond

 

In dit artikel ga ik alleen in op de keuze uit de acht aandelen indexfondsen. Bij voldoende interesse maak ik ook een artikel over de obligatiefondsen. Laat het dan even weten in de comments, inclusief wat je wilt weten.

Nu zal ik je eerst een korte introductie per aandelenfonds geven en daarna vat ik de belangrijkste informatie samen in tabellen.

BND Wereld Indexfonds C- Hedged

Dit fonds belegt in ongeveer 2.200 verschillende aandelen van bedrijven uit Europa, Noord Amerika en Azië/Pacific. De drie grootste bedrijven binnen dit fonds zijn Apple, Microsoft en Alphabet. Ongeveer 66% van de bedrijven uit dit fonds komen uit de Verenigde Staten. 

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds

BND Wereld Indexfonds C-Hedged

BND Wereld Indexfonds C- Unhedged

Dit fonds is vrijwel identiek aan het BND Wereld Indexfonds C- Hedged, met als groot verschil dat het valutarisico niet is afgedekt. 

Of je voor hedged of unhedged moet kiezen is een discussie op zichzelf. Ik heb er na hier beter op in te zijn gedoken voor gekozen om alleen te hedgen als ik verwacht een deel van het geld binnen 20 jaar nodig te hebben.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds.

BND Wereld Indexfonds C-Unhedged

BND Emerging Markets Indexfonds- B

Dit fonds belegt in ongeveer 1.250 beursgenoteerde bedrijven in opkomende markten, waaronder Europa, Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Drie bekende grote bedrijven zijn: Taiwan Semiconductor, Alibaba, Samsung en Tencent en het grootste deel van de bedrijven (ongeveer 33%) komt uit China.  Bovendien is de top 10 bedrijven verantwoordelijk voor 26% van de grootte van dit fonds

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds.

BND Small Cap Wereld Indexfonds- B

Dit fonds belegt in bijna 3400 kleinere beursgenoteerde bedrijven uit 23 ontwikkelde landen wereldwijd, die zich specifiek houden aan bepaalde criteria inzake maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierover staat het volgende vermeldt: 

Deze criteria zijn gebaseerd op door de Verenigde Naties opgestelde richtlijnen met betrekking tot mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. Bedrijven die activiteiten uitvoeren of hebben uitgevoerd die leiden tot ernstige schending van het UN Global Compact, of bedrijven die betrokken zijn in de productie en/of distributie van controversiële wapens of tabak, worden uitgesloten.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds  

BND Small Cap Wereld Indexfonds -B

BND Duurzaam Wereld Indexfonds- C

Dit fonds belegt in praktisch dezelfde bedrijven als het Wereld Indexfonds Hedged C wanneer je kijkt naar de top 10 bedrijven. Doordat dit fonds zich, net als het Small Cap fonds, aan de UN Global Compact richtlijnen houdt draagt het de stempel duurzaam. In de praktijk betekent dit dat er van de 2.200 bedrijven zo’n 1.800 over blijven.

Duurzaam beleggen is een onderwerp op zichzelf. Daarom ga ik er in dit artikel vanuit dat het fonds: duurzamer is dan het Wereld Indexfonds, maar dat het stempeltje ‘duurzaam’ meer marketing waarde heeft dan dat je het fonds op zichzelf echt duurzaam kunt noemen.

In ruil voor het uitsluiten van deze bedrijven betaal je 0,02% extra jaarlijkse kosten.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds

BND Europa Indexfonds

Dit fonds is gericht op meer dan 500 aandelen van grote en middelgrote bedrijven uit ontwikkelde landen in Europa.

Het fonds volgt het rendement van de breed gespreide FTSE Developed Europe Index. Het fonds belegt in aandelen van bedrijven die in landen in Europa aan de beurs genoteerd zijn en voldoen aan specifieke criteria inzake maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020).

BND Amerika Indexfonds

Dit fonds is gericht op de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het valutarisico is niet afgedekt. 

Het fonds volgt het rendement van de wereldwijd gespreide S&P 500 Index. Het fonds belegt in aandelen van bedrijven die in de Verenigde Staten aan de beurs genoteerd zijn. De aandelen in het fonds zijn niet in euro’s, maar in dollars genoteerd. 

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds.

BND Amerika Indexfonds

BND Pacific Indexfonds

Dit fonds is gericht op honderden aandelen van beursgenoteerde bedrijven in ontwikkelde landen in de Pacifische regio. Het valutarisico niet is afgedekt. 

Het fonds volgt het rendement van de MSCI Pacific Index. Voor zover aandelen niet in euro’s zijn, maar in andere valuta, zijn de valutarisico’s niet afgedekt.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds

Samenvatting zonder rekenkundige karaktereigenschappen

Hieronder een simpel overzicht van een aantal statistieken die je zelf gemakkelijk kunt interpreteren. Deze zijn allemaal te vinden in de factsheet per fonds, maar doordat ik de getallen niet gemakkelijk kon vergelijken heb ik een duidelijk overzicht gemaakt. 

  • Opgericht: let op de data verschillen tussen de fondsen.
  • Rendement na kosten sinds oprichting: is het rendement na kosten sinds oprichting per jaar. Voor specifieke rendementen kun je kijken in de eerder gegeven afbeeldingen. Staat je niet blind op rendementen uit het verleden (zeker gezien de fondsen nog niet zo lang bestaan en we in deze tijd geen crisis hebben gehad).
  • Rendement benchmark: ieder fonds probeert een index te volgen. Welke Index dit is staat in de factsheets. Hiermee kun je vergelijken hoe het rendement het heeft gedaan ten opzichte van deze benchmark. Hoe dichter bij de benchmark, hoe beter het fonds slaagt in het doel om de benchmark te volgen.
  • Jaarlijkse kosten: zeer belangrijk om te weten, gelukkig allemaal relatief laag bij BND. 0,15% in kosten betekent dat een fonds standaard meer dan 0,15% extra rendement moet maken om dit te compenseren. 
  • Aantal bedrijven: hoe meer bedrijven, hoe meer spreiding.
  • Gemiddelde marktkapitalisatie: de gemiddelde beurswaarde van een aandeel in de portefeuille. Vooral handig om het verschil bij Small Cap te zien.
  • Grootste land: hiermee kun je rekening houden, omdat je afhankelijk wordt van de bedrijven (en de valuta) uit dit land. Hoe meer procent van de bedrijven uit een land komt, hoe sterker je afhankelijk bent van dit land.
  • Grootste bedrijf: om je een idee te geven van de bedrijven waarin je belegt.
  • Koers/winstverhouding: toont de verhouding tussen de koers van het aandeel met de winst over de vorige 12 maanden. Hoe hoger de K/W, des te hoger de waarde van het aandeel t.o.v. de gerealiseerde winst in de afgelopen 12 maanden.

Waar kijk ik zelf naar?

Hoe jij deze cijfers interpreteert is grotendeels aan jezelf. 

Persoonlijk kijk ik bijvoorbeeld naar spreiding over landen, hoe sterk bepaalde landen vertegenwoordigd zijn, de grootste bedrijven en de jaarlijkse kosten. 

Het historische rendement is voor mij in beperkte mate leidend, omdat niet alle fondsen dezelfde oprichtingsdatum hebben en ik beleg voor een termijn van 30 à 40 jaar. Oftewel, hier kan ik nu nog heel weinig over zeggen, dus ik vind het belangrijker dat ik goed spreid dan dat een bepaald fonds momenteel het beste rendement heeft.

De overige factoren zijn irrelevant voor mijn beslissing.

Kortom, ik hecht in hoge mate belang aan spreiding en geloof er niet in dat ik rendement voor de toekomst kan voorspellen. 

Heb je vragen of opmerkingen hierover? Laat ze achter in de reacties. Ik sta altijd open voor nieuwe inzichten.

Heb je nog geen account aangemaakt? Dan kun je een gratis beleggingsrekening* openen of net als ik ook een pensioenrekening*. Voor beide rekeningen kies je uit exact dezelfde fondsen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affilliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie