Robin

Robin

Share on whatsapp
WhatsApp
Robin

Robin

Mijn DeGiro alternatief met een wachtlijst of niet

Mijn DeGiro alternatief met een wachtlijst of niet

DeGiro alternatief

“Robin, heb je een alternatief voor DeGiro?”. Door de dip op de beurzen worden doe-het-zelf beleggers opeens wakker en zien allerlei beleggingsinstellingen een flinke stijging in het aantal inschrijvingen. De wachtlijst is inmiddels al meer dan 24.000 mensen.

Ondanks dat DeGiro vast snel zal beginnen met de wachtlijst verkleinen denk ik dat het loont om een alternatief voor DeGiro in overweging te nemen. DeGiro is naar mijn mening niet de beste partij voor de beginnende belegger die gebruik wil maken van dit instapmoment.

Degiro alternatief

Wat wil je bereiken?

DeGiro is inderdaad één van de goedkoopste partijen om bij te beleggen, maar mijn vraag aan jou is: wat wil je bereiken?

Het feit dat je nu opzoek bent naar alternatieven voor DeGiro betekent waarschijnlijk dat je niet heel erg ervaren bent. 

En wil je dan nu opeens aandelen Shell of KLM gaan kopen, omdat deze toch laag staan en je vrienden hier op de korte termijn dikke winst mee behalen? Maar wat als één van deze bedrijven het niet redt en jij je zuurverdiende spaargeld in één keer kwijt bent, doordat je onvoldoende spreiding hebt toegepast?

Of ben je van plan indexfondsen te kopen wanneer de beurs laag staat? 

Ik geloof best dat je slim bent, maar laat mij één ding toelichten: niemand weet wanneer de beurs op het laagste punt staat. Bovendien staat de beurs nu in principe net zo hoog als augustus vorig jaar dus waarom opeens die haast?

Maandelijks indexbeleggen

Zelfs toen de beurs nog niet laag stond, hield ik er een andere strategie op na, waarbij ik automatisch maandelijks inkoop via Brand New Day. Ik kies er voor om eerst jarenlang deze discipline te tonen en geen fouten te maken. 

Samengevat:

  • Lange termijn beleggen
  • Geen stress
  • Minder kans op fouten
  • Wereldwijde spreiding
  • Begrijpelijk voor beginners
  • Heeft één van de laagste kosten voor deze manier van beleggen

In het artikel indexbeleggen voor beginners licht ik mijn voorkeur voor deze manier van beleggen uitgebreider toe. 

Waarom vliegen in een stuntvliegtuig als je eerst nog moet leren vliegen? Daarom zou ik zeggen: overweeg een simpeler alternatief voor de DeGiro.

Jij hebt toch ook bijgekocht via DeGiro?

Ja, ik heb ook bijgekocht via DeGiro zoals beschreven in deze post. Ik had mijn account al jaren en omdat ik wat extra geld over had dat ik in indexfondsen wilde steken heb ik bijgekocht via DeGiro. 

De belangrijkste reden hiervoor was dat ik niet éénmalig mijn maandelijkse bedrag flink wilde verhogen, maar in stapjes wilde bijkopen en DeGiro geeft de flexibiliteit om ieder moment te in-en-verkopen. 

Ik geloof namelijk ook echt wel dat het nu in zijn algemeenheid een goed instapmoment kan zijn wanneer je voor de lange termijn wil beleggen.

Echter, DeGiro is gericht op semi professionele beleggers. De dashboards zijn ingewikkeld en de kans op fouten is enorm. 

Stiekem toch wat aandeeltjes bijkopen, per ongeluk handelen op de verkeerde beurs, waardoor je extra kosten maakt of misschien nog wel veel belangrijker..In één keer moeten leren dealen met de dagelijkse stress die sterke fluctuaties op de beurs met zich meebrengen.

DeGiro geeft ook de mogelijkheid om gratis te handelen in US stocks aan mensen die op de wachtlijst stonden. Wat zegt dit? Dat zij zich niet richten op beginners. Wat weet jij van de Amerikaanse markt? Nu hoor ik je al denken Teslaaaaa, maar nee, Tesla is net zo’n grote gok als KLM.

Zijn er nog andere alternatieven voor DeGiro?

Ja, er zijn meerdere alternatieven voor DeGiro. 

Voorbeelden van andere relatief eenvoudige beleggingsinstellingen voor beginners zijn Meesman en Binck. Andere namen die vaak langskomen zijn bijvoorbeeld Lynx of Flatex. Die laatste partij is overigens sinds kort eigenaar van DeGiro. Tot slot, is er ook nog een groep mensen die zweert bij de grote banken zoals ABN Amro, ING of Rabobank.

Kortom, er zijn voldoende opties en zij hebben allemaal hun eigen voor-en nadelen. Ik ben nog steeds een relatieve beginner en voel mij het meest op mijn gemak bij automatisch indexbeleggen via Brand New Day. Deze partij is duurder dan DeGiro, maar ik kies hier bewust voor.

Conclusie: vraag jezelf af of je nu direct een alternatief voor DeGiro nodig hebt

Je hebt misschien wel een dip op de beurs gemist. Nu kan je denken van goh ik heb de boot gemist en niks doen of je doet verstandig door een goed plan op te stellen. 

1) Je maakt alsnog je DeGiro account (want wie weet komt er een tweede nog veel sterkere dip) en wil je in de toekomst flexibel inkopen. DeGiro heeft al aangekondigd te beginnen met de wachtlijst stapsgewijs toelaten.

2) je gaat maandelijks automatisch inkopen via een tweede partij. Je belegt gedisciplineerd, spaart voor later en bespaart jezelf een hele hoop gedoe.

Wil je weten welke fondsen ik inkoop via Brand New Day en waarom? Kijk dan hier.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk.


Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interssant.