Mijn crowdfunding portfolio

Sinds juni 2017 beslaat crowdfunding/ crowdlending een belangrijk deel van mijn portfolio, vooral vanwege het hoge gemiddelde rendement van gemiddeld 12%. Hier vind je alle platformen waarop ik actief ben en welke platformen ik aanraad of juist niet...

Inhoudsopgave

Crowdfundingplatformen als onderdeel van mijn portfolio

Niet bekend met crowdfunding en crowdlending? Neem dan eerst een kijkje op deze pagina

Crowdfundingplatformen beslaan momenteel een groot van mijn portfolio. Dit betekent dat ik vrij veel risico loop. 

Huidige % crowdfunding t.o.v. mijn totale beleggingsportfolio

De AFM raadt aan om maximaal 10% van je vrij beschikbare vermogen in crowdfunding te beleggen. Zelf kijk ik ook naar de absolute bedragen. Aangezien de waarde van mijn totale portfolio niet heel groot is, durf ik meer risico te lopen. Bovendien wil ik dit percentage op de lange termijn naar beneden brengen.

De rest van mijn portfolio bestaat uit een cash reserve en indexbeleggingen (aandelen/obligaties).

Actieve platformen

Hier vind je een up-to-date overzicht van de crowdfundingplatformen waarop ik momenteel actief ben.

Crowdlendingplatformen

Crowdlending: je leent geld uit aan een bedrijf, project of persoon in ruil voor een vast rentepercentage. Crowdlending wordt gezien als een vorm van crowdfunding. Hierbij kun je onderscheid maken tussen peer-to-peer (P2P) en peer-to-business (P2B) leningen.

Verhouding (%) crowdlending platformen 01/02/2020


Buitenlandse peer-to-peer (P2P) platformen

Jij als particulier verstrekt via het P2P platform geld aan bedrijven die particulieren van leningen voorzien. De bedrijven die dit soort financiering ophalen, noemt men loan originators. 

Mintos

Een P2P platform dat al jaren stabiel presteert, buy-back garantie aanbiedt en volledig automatisch werkt. Ik maak hier 11,67% rendement op sinds juni 2017. Dit is met afstand het meest solide platform onder de buitenlandse crowdlendingplatformen. Op de volgende pagina vind je uitgebreide informatie in tekst en video, zodat je alles kan leren over Mintos wat je moet weten. 

Als je wil beginnen met crowdlending, dan is dit het eerste platform waar je naar moet kijken.

Mintos geeft 0.5% bonus over het bedrag dat jij hebt belegd na 30, 60 en 90 dagen. Stel je begint met €3.000 dan krijg je na 30 dagen €15 bonus. Leg je binnen 90 dagen nog €2.000 extra in. Dan krijg je nog eens €10 bonus. 

Peerberry

Peerberry werkt net als Mintos en Robocash volledig automatisch en met buy-back garantie op alle leningen. Mijn rendement op dit platform is 12,17%. Dit platform is een stuk minder ver dan Mintos, maar kan een optie zijn als je op de korte termijn over platformen wil spreiden. Meer informatie lees je in mijn review.

Robocash

Robocash is een P2P platform waar je standaard 12% rendement op maakt. Dit platform heeft buy-back garantie op alle leningen. Ik ben nu enkele maanden actief op dit platform, wat tot nu toe prima is gegaan. Desondanks, heb ik besloten om dit platform uit te faseren, totdat er op enkele vlakken meer transparantie wordt gegeven. Waarom lees je in deze review.

 

Buitenlandse Peer-to-business (P2B) platformen

Grupeer

Grupeer heeft zowel P2P als P2B leningen met gemiddeld 13,18% rendement. In praktijk beleg ik hier alleen in P2B leningen. Alle investeringen op Grupeer gaan volledig automatisch en zijn er tot op heden altijd voldoende nieuwe leningen. Daarnaast bieden loan originators op dit platform buy-back garantie aan. Daarom vind ik dit platform een fijne aanvulling in mijn portfolio. Meer informatie lees je in mijn review

Crowdestor

Crowdestor is een P2B platform wat zich steeds sneller onderscheid van de rest. Dankzij de hoge rentepercentages (gemiddeld bij mij 14,66%) zitten projecten hier snel vol. Gelukkig is er ook voldoende aanwas van nieuwe projecten. Uiteraard ben ik blij met deze hoge rentepercentages en zolang dit platform zo doorgaat, ga ik hier in de toekomst mijn inleg verhogen.

Er is geen buy-back garantie vanuit de loan originators, maar dit platform heeft een foutloos track record en het platform heeft zelf een fonds opgericht om (gedeeltelijk) garant te staan voor leningen.

1% extra bonus over je investeringen in de eerste 90 dagen wanneer je via dit linkje een account aanmaakt.

Bulkestate

Bulkestate is een P2B platform dat hetzelfde werkt als Crowdestor alleen biedt dit platform wel automatische opties. Bulkestate heeft in tegenstelling tot de meeste andere platformen geen buy-back garantie, maar over het algemeen wel iets hogere rentepercentages (gemiddeld 14,87% rendement). Kortom, met dit platform ben ik zeer voorzichtig met mijn inleg en ik zorg voor zoveel mogelijk spreiding. Een review over dit platform volgt binnenkort. 

Nederlandse crowdfunding platformen

Momenteel ben ik actief op één Nederlands platform, maar ik ben actief op zoek naar goede opties om uit te breiden. Heb je suggesties, laat het weten in de reacties.

Crowdrealestate

Crowdrealestate is een Nederlands platform met ontheffing van de AFM. Hier investeer ik in vastgoed leningen met hypothecaire zekerheden. In tegenstelling tot de buitenlandse platformen, is dit platform dus goed gereguleerd en zijn projectomschrijvingen volledig en begrijpelijker.

Dankzij deze zekerheden en regulering is het risico een stuk lager dan op buitenlandse platformen. Echter, is het gemiddelde rendement met 5,57% ook een stuk lager. Overigens is dit wel hoger dan het gemiddelde in Nederland van 4,5 à 5%.

Gezien de recente problemen met buitenlandse platformen ben ik steeds meer geld richting dit platform aan het verplaatsen. Meer informatie lees je in mijn uitgebreide review.

Reviews van platformen waar ik niet (nog) actief op ben

Oneplanetcrowd

OneplanetCrowd is een Nederlands crowdfundingplatform met duurzame impact. Het platform biedt zowel leningen aan met aandelen (officiële crowdfunding) als gewone leningen (crowdlending). Het gemiddelde rendement op gewone leningen is 2,27%, maar met de juiste converteerbare leningen kun je hier een aantrekkelijk rendement op maken. Ongeacht het rendement is een sociale impact gegarandeerd.

Meer informatie lees je in deze uitgebreide review.

Platformen die ik afraad

Let op: ik heb goede redenen om niet op ieder platform te investeren. Ondanks dat deze platformen soms ook aantrekkelijke bonussen bieden raad ik deze platformen af. 

Dit is meteen een les die ik mee wil geven als je andere blogs leest, niet iedereen hanteert dezelfde strikte normen en waarden als ik. Hiermee wil ik uiteraard niet zeggen dat ik het beter weet dan anderen, maar ik kan mij storen aan foutieve beeldvorming door andere bloggers.

Waarom ik niet op bepaalde platformen (meer) investeer, is mijn persoonlijke keuze. Ik raad je vooral aan om je eigen keuzes te maken en bloggers die ieder random platform aanraden niet al te serieus te nemen.

FastInvest

Er zit een luchtje aan dit platform en dat bevalt mij niet. Meerdere medewerkers zijn betrokken geweest bij een schandaal, het ontbreekt aan transparantie en er zijn veel twijfels over wie er daadwerkelijk de touwtjes in handen heeft bij dit platform. Wederom, let erop dat andere bloggers dit platform actief promoten en niet schuwen om deze informatie (on)bewust achterwege te laten. Daarom raad ik je aan om mijn review te lezen, mocht je erover twijfelen om te beginnen.


Het risico dat een platform ophoudt te bestaan

Kuetzal

Kuetzal is een verhaal apart. Dit was een platform zoals Crowdestor, met de hoogste rendementen, maar dankzij een reeks (bewuste) fouten zijn ze er in december 2019 mee gestopt. Ik ben hier aan het wachten tot ik mijn geld terug krijg en weet niet zeker of dit gebeurt en hoeveel ik dan terug ga krijgen. Deze case is een waardevolle leerervaring rondom de risico’s van crowdlending. Meer informatie vind je hier.

Envestio

Een P2B platform met hoge rentepercentages (~18%) en auto-invest functie. Helaas is dit platform in januari 2020 uit de lucht gehaald en kunnen investeerders hoogstwaarschijnlijk naar hun geld fluiten. Hoe dit zit lees je in mijn blog.

Onderzoeken van nieuwe crowdfundingplatformen

Het samenstellen van een goed portfolio door het toevoegen en verwijderen is een continu proces voor mij. Ik wil niet honderden verschillende platformen onderhouden, maar wel voldoende diversifiëren over platformen. Daarom steek ik veel tijd in het onderzoeken en herevalueren van mijn investeringen. Dit kan betekenen dat ik soms een nieuw platform toevoeg of besluit om te stoppen op een platform waarop ik momenteel investeer.

Disclaimers

  1. Voor sommige platformen zijn referral bonussen beschikbaar wanneer je je inschrijft via de genoemde referral links.
  2. Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet.

 

Geef een reactie

Sluit Menu