Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Stappenplan Brand New Day rekening openen + handige tip

Stappenplan Brand New Day rekening openen + handige tip

brand new day rekening openen

In dit artikel laat ik je stapsgewijs zien hoe je een account aan kunt maken bij Brand New Day en hoe je een rekening opent. Daarnaast laat ik zien hoe je zorgt dat je direct begint met de juiste instellingen en geef ik een handige tip die ik persoonlijk maar al te graag had geweten toen ik drie jaar geleden begon.

Voor het aanmaken van je account

Zorg dat je de juiste rekening kiest

In de afbeelding hieronder wordt weergegeven welke rekeningen er zijn. Ik maak gebruik van een beleggingsrekening en een pensioenrekening beleggen

Deze werken exact hetzelfde. Het verschil is dat de pensioenrekening fiscale voordelen heeft en je hier alleen geld op kan zetten als je een pensioentekort hebt. Hoe dit werkt lees je hier

De ZZP rekening werkt ook het hetzelfde als de pensioenbeleggingsrekening, maar heeft een ander kostenmodel, waardoor deze rekening pas goedkoper wordt vanaf 15.000 euro vermogen op je rekening. Je kan dus gewoon beginnen met een beleggingsrekening en deze later (kosteloos) om laten zetten naar een ZZP rekening. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze rekening dan kun je het beste even bellen met Brand New Day.

verschillende soorten rekeningen bij Brand New Day

De beleggingsrekening openen is gratis en de pensioenrekening beleggen is 45 euro (deze eenmalige kosten zijn verwaarloosbaar zoals je hier kan lezen). 

Account aanmaken

Laten we de beleggingsrekening als voorbeeld nemen, want hier hoef je niet uit te rekenen of je geld mag storten en het openen van een rekening is kosteloos.

Beleggingsrekening openen

Een beleggingsrekening openen kan hier.

Als je een beleggingsrekening opent krijg je allereerste de volgende keuze:

Beleggingsrekening op één naam of twee namen

In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat je de beleggingsrekening op één naam zet. 

Hierna kies je of je al klant bent of niet. Dit is super handig voor het openen van meerdere rekeningen. Je hoeft namelijk maar één keer je gegevens in te vullen. Daarna open je andere/nieuwe rekeningen in een handomdraai. 

Startscherm beleggingsrekening openen Brand New Day

Ik ben nog geen klant bij Brand New Day

Laten we er eerst vanuit gaan dat je nog geen klant bent. Ben je dit al wel? Dan hoef je simpelweg niet alle persoonlijke gegevens nogmaals in te vullen.

Ik ben nog geen klant bij Brand New Day scherm

Persoonlijke gegevens

Vul eerst je geboortedatum en geslacht in.

Persoonlijke gegevens invullen

Doeldatum

Hierna kies je een doeldatum ver in de toekomst. De doeldatum wordt eigenlijk pas relevant bij stap 5 en daar kun je deze opnieuw aanpassen.

Een idee is bijvoorbeeld om je pensioendatum in te vullen of de datum waarop je verwacht dat kinderen gaan studeren. 

Het makkelijkste is dus om gewoon een datum ver in de toekomst te kiezen en door te gaan. 

Doeldatum BND

Voorlopige inleg

Vervolgens bepaal je de voorlopige inleg, zodat je kan zien hoeveel je vermogen waard wordt. Bij de laatste stap kun je dit weer aanpassen, dus kies vooral iets wat je denkt opzij te kunnen zetten. 

Ik vind het fijn om maandelijks iets opzij te zetten door middel van automatische incasso. Op deze manier ben ik ook niet geneigd om dit geld uit te geven. 

Heb je al veel spaargeld opgebouwd dan kun je ook een eenmalige storting invullen en vanaf daar verder sparen. 

In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat je een beginner bent en gaat beginnen met 200 euro per maand (na 20 jaar 48.000 euro aan inleg).

inleg selecteren

Voorlopig risico

Bij deze stap maak je twee keuzes.

Ten eerste de voorlopige verdeling tussen aandelen en obligaties. Let op: je zit wederom nog nergens aan vast. Bij de volgende stap kun je het effect van je keuzes zien en aanpassen.

Ook voor deze keuze geldt dat je dit na een paar maanden of een jaar weer aan kan passen. 

Ik kies ervoor om bijna geen obligaties aan te kopen momenteel en vooral aandelen, omdat ik nog heel lang de tijd heb en doordat de rentestand zo laag is op obligaties. Meer informatie over deze keuze vind je hier.

voorlopige risicoverdeling invullen

Ten tweede kies je voor lifecycle beleggen of niet. Als je hiervoor kiest dan bouwt Brand New Day het risico automatisch af door ervoor te zorgen dat je 10 jaar voor je einddatum voor 55% in obligaties zit en daar ieder jaar 5% bij te doen. 

Voor nu is het handig om dit aan te zetten als je doeldatum verder dan 10 jaar in de toekomst ligt. Je kan ook dit altijd later weer uitzetten.

Voor het aanmaken van een account is dit nog niet heel relevant als jij een doeldatum verder dan 10 jaar in de toekomst hebt. Mijn doeldatum is over 30-40 jaar.

lifecycle beleggen BND

Resultaat: verwacht eindkapitaal

Dit is de leukste stap! Hier kun je spelen met de inleg, risico en looptijd totdat er een verwacht eindkapitaal en risico uitkomt waar jij je prettig bij voelt. 

Let op dit is een schatting, maar het is een goede richtlijn op basis van historische data. 

verwacht eindkapitaal 200 euro inleg BND

Heb je een verwacht eindkapitaal gevonden dat bij jouw situatie past? Dan ben je klaar om door te gaan naar de samenvatting. 

Samenvatting

Tot slot krijg je nog een samenvatting en word je gerustgesteld:

  • Lage kosten. Brand New Day behoort tot één van de partijen met de laagste kosten van Nederland.
  • Geen verplichtingen. Je kan altijd besluiten om even niks te storten of het geld er zonder kosten af te halen (dit duurt maximaal 1 week).
  • Maximale veiligheid. Stel dat Brand New Day failliet gaat, dan staat je geld veilig in een bewaarbedrijf. 

Als je nu op open direct een rekening klikt, wordt je rekening aangemaakt. 

Daarna krijg je een mail dat je in kan loggen. Vergeet niet om later je identiteitsgegevens te uploaden.

samenvatting aanmaken account brand new day

Account geopend

Zodra je eenmaal een account hebt geopend is het belangrijk om de juiste fondsen te kiezen. Verander je niks dan beleg je standaard in het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen) en het BND Euro Obligatie Indexfonds. 

Dit is op zich een prima keuze, maar ik raad je aan om van te voren te bepalen in welke fondsen je wil beleggen. Mijn keuzes vind je hier.

Waarom? Nou enerzijds, zodat je weet waarin je belegt, wat de kosten zijn en het verwachte rendement. Anderzijds, zodat je je account handiger in kan richten. Meer hierover lees je verderop. Ik heb dit niet gedaan en dat is achteraf gezien jammer.

Tot slot, doordat je nu een account hebt kun je ook gemakkelijk een pensioenrekening beleggen openen. Let op: de fiscale voordelen zijn gigantisch, maar je moet hiervoor wel jaarruimte hebben. Dit heb je als je zzp’er bent, geen pensioen opbouwt in loondienst of te weinig pensioen opbouwt. 

Hoe dit precies werkt vind je hier. Tevens laat ik verderop zien hoe je een pensioenrekening (ernaast) opent.

TIP: Open meerdere gratis beleggingsrekeningen als je in verschillende fondsen belegt of meerdere doelen hebt

Er is één nadeel bij Brand New Day dat je echter wel relatief gemakkelijk kunt oplossen. Namelijk, dat je het rendement niet kunt zien voor aparte doelen of de losse fondsen die je hebt gekozen. 

Meerdere doelen

Stel je wil beleggen voor drie dingen: een huis over 10 jaar, de studie van een kind over 20 jaar en potje om zelf later eerder te stoppen met werken over 30 jaar. Je wil dan waarschijnlijk per doel een andere verdeling instellen kiezen tussen de indexfondsen. Je kan heel makkelijk een rekening ernaast openen. 

Zo heb ik bijvoorbeeld een rekening ernaast voor de aflossing van mijn studieschuld (110 euro per maand). Hier heb ik een andere fondsverdeling dan bij mijn standaard beleggingsrekening.

Overzicht alle rekeningen in mijn account

Rendement per fonds

Een tweede reden kan zijn dat je het rendement per fonds bij wil houden. Nu zie je alleen het rendement totaal en per jaar. 

Als je wil weten hoe bijvoorbeeld het Wereld Indexfonds Hedged het doet ten opzichte van het BND Emerging Markets Indexfonds en ten opzichte van de obligaties in het BND Euro Indexfonds Hedged dan doe je er verstandig aan om drie rekeningen onder elkaar te zetten en je inleg te per rekening te verdelen. (allemaal gratis en met een paar klikken geregeld).

Ik snap dat dit nu nog als hocus pocus klinkt, maar mocht het moment ooit komen dat je wil verkopen dan is het wel zo fijn om direct te zien welk fonds je dan het eerst wil verkopen.

Voorbeeld

  • Beleggingsrekening 1: 100% BND Wereld Indexfonds Hedged voor 100 euro p/m
  • Beleggingsrekening 2: 100% BND Emerging Markets Indexfonds voor 100 euro p/m
  • Beleggingsrekening 3: 100% BND Euro Obligatie Indexfonds voor 100 euro p/m

Dit komt neer op hetzelfde als één account met 33% obligaties, 33% emerging markets en 33% wereld index, alleen met betere monitoring van het rendement. 

Rendement per rekening

Enige nadeel hiervan is dat je drie afschrijvingen ziet op je bankrekening, maar ik vind het persoonlijk wel fijn werken en had dit graag geweten voordat ik alles op één grote hoop had gegooid qua fondsen. Gelukkig heb ik voor de verschillende doelen wel aparte rekeningen gemaakt. 

P.S. Dit maakt bij de pensioenrekening niet uit, omdat je niet tussendoor kan verkopen en ook geen verschillende doelen hebt. Daar kun je dus lekker één rekening aanmaken.

Tweede rekening ernaast openen voor pensioenbeleggingen

Ik ga er nu vanuit dat je dit artikel hebt gelezen en wil doen aan pensioenbeleggen. 

Log in -> ga naar mijn overzicht -> Klik op open een nieuwe rekening

Open direct een nieuwe rekening

Je selecteert de juiste rekening “pensioenrekening beleggen”. Vervolgens werkt het exact op dezelfde manier als het aanmaken van je eerste account. Het verschil is dat stap 2 is gewijzigd in een vragenlijst om ervoor te zorgen dat je het begrijpt i.p.v. een doeldatum (dat is namelijk je pensioendatum). 

pensioenrekening openen brand new day

Hier vul je in dat je gebruik wil maken van de belastingvoordelen

belastingvoordelen keuze

Conclusie Brand New Day rekening openen

Het aanmaken van een beleggingsrekening bij Brand New Day is vrij eenvoudig. Het fijne is dat alle besproken rekeningen eigenlijk exact hetzelfde werken, dus dat je gewoon simpel meerdere rekeningen op één plek kunt aanhouden en je bijvoorbeeld maar één keer in de fondskeuzes hoeft te verdiepen. 

Vergeet niet dat je aan het begin niet direct de perfect keuze hoeft te maken. Ik heb in de eerste jaren ook meerdere keren aanpassingen gemaakt, omdat ik nieuwe dingen heb geleerd. Je kunt dan gewoon simpel na verloop van tijd je instellingen wijzigingen. Uiteraard hoop ik dat dit in jouw geval minder nodig is dankzij de ervaringen die ik heb genoteerd.

Succes met het aanmaken van een account en je eerste beleggingen!

Disclaimer:

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk.


Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

3D e-book

Leave a Reply