Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Berekenen jaarruimte 2019 en 2018 – Handleiding met screenshots

Berekenen jaarruimte 2019 en 2018 – Handleiding met screenshots

Jaarruimte berekenen

Hier vind je een handleiding met screenshots om je jaarruimte en reserveringsruimte te berekenen. Je jaarruimte is het maximale bedrag wat jij per jaar fiscaal voordelig in kan zetten om voor je pensioen te sparen. De reserveringsruimte zijn de onbenutte jaarruimtes over de afgelopen zeven jaar bij elkaar opgeteld. 

Jaarruimte 2018 en 2019

In dit voorbeeld laat ik zien hoe ik mijn jaarruimte over 2018 en 2019 bereken aan de hand van gegevens over 2017 en 2018. Doordat ik mijn jaarruimte van 2018 niet eerder heb benut wordt dit tegelijkertijd mijn reserveringsruimte genoemd (al kan ik ook verder terug gaan, maar 2017 was het eerste volledige jaar dat ik heb gewerkt). 

Let op: in 2019 trek je dus eigenlijk je jaarruimtes van de jaren ervoor af van de belasting. Oftewel, je benut het belastingvoordeel in 2019. Vandaar dat ik in 2020 een nieuwe storting kan maken zodra ik de gegevens over 2019 weet. 

Ik heb de handleiding gemaakt, omdat ik hier zelf vrij lang onderzoek naar moest doen. Terwijl dit niet heel complex hoeft te zijn en de (belasting)voordelen van pensioenbeleggen gigantisch groot zijn. 

Ik heb deze jaarruimte (€727 euro) en reserveringsruimte (€649) benut door dit bedrag af te ronden naar beneden (€1.350 euro) en te storten op een pensioenbeleggingsrekening van Brand New Day. 

Ben je niet bekend met (de voordelen van) pensioenbeleggen? Lees dan eerst dit artikel

Wat ga ik doen?

Ik ga mijn jaarruimte berekenen over 2019 en mijn reserveringsruimte over 2018 (dit zijn je niet eerder benutte jaarruimte bij elkaar opgeteld, in mijn geval dus één jaar). 2017 Was het eerste volledige jaar dat ik in dienst was bij een werkgever, vandaar dat ik deze twee jaar gebruik. Vervolgens tel ik deze bedragen op, omdat ik dan het maximum weet wat ik dit jaar mag storten op mijn pensioenbeleggingsrekening. 

Ben je ondernemer, dan raad ik je aan om hier te kijken. Er gelden dan namelijk andere regels, bijvoorbeeld in combinatie met de oudedagsreserve. 

Stap 1: zoek je jaaropgave(n) en factor A per jaar

 • Zoek je jaaropgaven van de voorgaande jaren met daarop je bruto inkomen
 • De factor A per jaar, hoe je deze kan vinden laat ik je zien

Waar vind ik mijn jaaropgave?

Ik zocht in mijn e-mail op jaaropgave en vond daar de jaaropgaven van mijn werkgever voor 2017 en 2018. Hierop stond mijn loon voor loonbelasting.

Ben jij je jaaropgave kwijt? Dan zijn er twee goede opties. Als eerste optie kun je inloggen bij mijnbelastingdienst.nl en kijken in je oude belastingaangiften naar wat je inkomen was in een bepaald jaar. Een tweede optie is om je oude werkgever te contacten om een nieuwe te verstrekken.

screenshot deel loonstrook

Waar vind ik mijn factor A?

 1. Ga naar je pensioenaanbieder. In mijn geval pensioenfonds detailhandel. Vergeten waar je pensioen hebt opgebouwd? Log dan eerst in op mijnpensioenoverzicht.nl.
 2. Log in met DigiD. 
 3. Zoek naar je Uniform Pensioen Overzicht (UPO), bij mij stond deze onder ‘mijn post’. Daarop vind je de factor A.

Pensioenaangroei Factor A in 2018 op mijn Uniform pensioen overzicht

Ben je ondernemer, ZZP’er of heb je geen pensioen opgebouwd? Dan heb je geen factor A en vul hier ‘0’ in. Bouw je oudedagsreserve op als Ondernemer? Kijk dan hier

Stap 2: Berekenen jaarruimte 2019 en 2018

De tool heeft een rare naam, maar het is de officiële tool en hij werkt wel. Hier vind je de juiste tool genaamd ‘hulpmiddel lijfrentepremie vanaf 2016’. Ik raad deze tool van de belastingdienst aan, omdat de tool van Brand New Day in mijn geval net een ander bedrag gaf voor 2018. Je wil zeker weten dat je niet teveel stort.

 • Eerst vul je het jaar in waarvoor je het fiscaal aftrekbare bedrag wil berekenen. Ik heb in 2019 mijn jaarruimte van 2019 en 2018 gestort.
 • Vul je geboortedatum in en klik aan of je aangifte deed als ondernemer.
 • Vervolgens vul je het bedrag aan inkomsten in wat je hebt gevonden in je jaaropgave.
 • Hierna krijg je 7 vragen over overige inkomsten, vul in wat voor jou van toepassing is. Wanneer deze niet van toepassing zijn vul je ‘0’ in. 
 • Kies nu ja bij ‘heb je in 2018 pensioen opgebouwd’ als je een factor A hebt en nee als je geen factor A hebt. 
 • Bij wil je reserveringsruimte berekenen kies je ‘nee’. Dit bereken je door de losse jaarruimtes op te tellen.

Je jaarruimte voor 2019 wordt nu weergegeven. Dit bedrag kon je dus in 2019 aftrekken van de belasting. Wil je de jaarruimte over 2018 berekenen aan de hand van inkomsten over 2017? Klik dan op wijzig invoer. Met deze tool kun je dit herhalen voor 4 jaar (2016, 2017, 2018, 2019). Tel deze bedragen op en je weet wat je wat je maximaal mag storten, mits je de jaarruimte niet eerder benut hebt.

Ik denk dat je met 4 jaar al een goed begin maakt, maar wil je verder teruggaan dan 2016 dan vind je hier de juiste tool.

Hulp nodig? Boek een tijdslot bij Brand New Day

Ik hoop natuurlijk dat deze handleiding je voldoende heeft geholpen. Mocht dit niet zo zijn dan kun je vragen stellen in de comments. 

Een andere optie is hulp inschakelen. Bij Brand New Day kun je gratis een tijdslot inplannen voor hulp bij het berekenen van je jaarruimte. Ik raad je aan om voor je berekening de tool van de belastingdienst te gebruiken.

Brand New Day afspraak maken jaarruimte berekening

Jaarruimte 2018 en 2019 in 2019 gestort op een pensioenbeleggingsrekening

Gefeliciteerd! Je bent klaar om dit bedrag op je pensioen beleggingsrekening te storten. Heb je deze nog niet geopend? Dat kan door op de groene knop hieronder te drukken. Wil je weten waarom ik voor Brand New Day heb gekozen? Dan kun je dit artikel eerst lezen. 

 

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet. In sommige gevallen maak ik gebruik van affiliate links.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

3D e-book

Geef een reactie