Alles wat je moet weten over pensioenbeleggen

Hieronder vind je een overzicht van alles wat je moet weten over pensioenbeleggen. Dit is een interessante financiële optie voor vrijwel iedere Nederlander. Zo heb ik persoonlijk 1.350 euro ingelegd door mijn jaarruimte 2019 en reserveringsruimte 2018 te benutten. Ik verwacht dat dit bedrag 13.886 euro* waard is wanneer ik met pensioen ga. Dit is ruim 10x zoveel.

Helaas is dit geen makkelijk onderwerp. Daarom heb ik dit onderwerp van voor tot achter onderzocht en de resultaten zo simpel mogelijk opgeschreven. Hieronder vind je een overzicht van de artikelen die je kan lezen. Het is wat leeswerk, maar daarna weet je alles over pensioenbeleggen.

Let op: ik heb zowel een ‘gewone’ beleggingsrekening (zonder belastingvoordeel) voor mijn indexfondsen als een pensioenrekening bij Brand New Day.

Tot slot, heb ik een handige handleiding met screenshots gemaakt waarin ik laat zien hoe je het bedrag berekent wat je in mag leggen volgens de belastingregels.

Fokke en Sukke Pensioen
Bron: Fokke en Sukke pinterest

Inhoudsopgave

Wat is pensioenbeleggen?

Definitie: Pensioenbeleggen is (index)beleggen, specifiek voor je pensioen, met aantrekkelijke fiscale voordelen, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Pensioenbeleggen is iets anders dan pensioensparen of pensioen opbouwen via je werkgever. Pensioenbeleggen is een aantrekkelijk financieel trucje van de overheid om aan je pensioen te werken.

Hoe werkt pensioenbeleggen en wat moet ik hieraan doen?

Bij pensioenbeleggen zet je een deel van je bruto jaarinkomen opzij wat je via een bepaalde aanbieder belegd in je pensioen. Je kunt hiervoor een vrij deel van je inkomen gebruiken (dit heet je jaarruimte, hierover later meer). De grote voordelen zijn dat je nu geen belasting betaald over dit bedrag (maar pas als je dit opneemt) en dat je over dit bedrag tot je pensioen geen vermogensrendementsheffing betaald. Het grootste nadeel is dat je geld in principe niet vrij kan komen tot je pensioengerechtigd bent. 

In mijn ogen zou vrijwel iedere Nederlander hier aan moeten doen. Dit komt door de werking van pensioenbeleggen. Ten eerste kan het je vele duizenden euro’s belastingvoordeel opleveren door besparingen op inkomstenbelasting en vermogensrendementsheffing. Ten tweede, heb je meer geld om te laten renderen (vanwege het belastingvoordeel) waardoor je ook zult profiteren van een hogere winst op je inleg. In de toelichting beschrijf ik per situatie waarom pensioenbeleggen aantrekkelijk kan zijn voor jou.

Hier lees je de AOW aan kunt vullen door aan pensioenbeleggen te doen. 

Bij welke partij kan je het beste je pensioenbeleggingen onderbrengen?

Ik heb voor Brand New Day gekozen. Dit komt doordat de jaarlijkse kosten laag zijn, ik geen verstand hoef te hebben van de fondsen waarin wordt belegd en ik hier automatisch aan lifecycle beleggen kan doen. Meer uitleg vind je hier

Hoe bereken je het bedrag wat je in mag leggen? Jaarruimte + reserveringsruimte

Daar heb ik een handige handleiding voor gemaakt. Ik laat stapsgewijs zien hoe je dit kan berekenen en laat je screenshots zien van mijn eigen situatie.

Pensioen grap - doe aan pensioenbeleggen
Bron: pachoice.org

 Young professionals hebben het meeste profijt van pensioenbeleggen

Ik raad je aan om vroeg te beginnen, zodat je geld langer kan renderen en je minder risico loopt. Het ideale moment om te beginnen is naar mijn mening tussen jaar twee en zeven van je werkende leven, maar het heeft zeker ook nog zin om te beginnen op je 45ste. Eerder dan twee jaar in je werkende leven heeft niet zoveel zin, omdat je dan weinig jaarruimte hebt opgebouwd. 

Pensioenbeleggen en je belastingaangifte gaan automatisch bij Brand New Day

Zet je geld op een pensioenrekening bij Brand New Day en doe je online belastingaangifte, dan hoef je niks meer te doen. Het bedrag dat je stort staat op de vooringevulde aangifte. Bovendien valt dit deel van je vermogen dus ook buiten de box-3 vermogensbelasting.

Deze pagina is je ultieme startpunt. Je vindt er alles wat je moet weten over pensioenbeleggen. Ben jij er klaar voor? Open dan een pensioenrekening bij Brand New Day via de knop hieronder. Naast de pensioenrekening gebruik ik ook de beleggingsrekening.

 

Let op: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet. In sommige gevallen maak ik gebruik van affiliate links.

*1.350 euro 40 jaar laten renderen tegen een gemiddeld rentepercentage van 6%.

Geef een reactie

Sluit Menu